Kriza u kineskom sektoru nekretnina

Red za bankrot pred sudom u Hong Kongu

AnalizaNekretnineSvet

3.3.2024 12:04 Autor: Vladimir Jokanović 11

Red za bankrot pred sudom u Hong Kongu Red za bankrot pred sudom u Hong Kongu
Deutsche Bank priprema zahtev sudu u Hong Kongu za likvidaciju kineske kompanije za nekretnine Shimao Group, zbog neisplaćenih potraživanja, što doprinosi produbljivanju krize kineskog... Red za bankrot pred sudom u Hong Kongu

Deutsche Bank priprema zahtev sudu u Hong Kongu za likvidaciju kineske kompanije za nekretnine Shimao Group, zbog neisplaćenih potraživanja, što doprinosi produbljivanju krize kineskog imovinskog sektora. Shimao sa sedištem u Šangaju među mnogim je kineskim investitorima u nekretnine koji nisu platili offshore obveznice.

Shimao je propustio plaćanje kamate i glavnice za offshore obveznicu u julu 2022. godine, prenosi Reuters, čiji izvori navode da Deutsche Bank priprema tužbu. Nakon pomenute propuštene isplate, smatra se je ceo offshore dug kompanije u vrednosti 11,7 milijardi dolara neisplaćen.

Shimao nije platio kamatu i glavnicu na obveznicu od milijardu dolara koje su stigle na naplatu pretprošle godine. Obveznica nije imala grejs period, a u kineskom sektoru nekretnina krize se prelivaju od 2020. godine kada je Peking počeo da se bori protiv prekomernog zaduživanja investitora u pokušaju da obuzda visoke dugove i prekomerne cene stanova.

Problemi su eskalirali u jesen 2021. godine kada je Evergrande, drugi najveći investitor u Kini, počeo je da se muči sa prikupljanjem sredstava za otplatu duga kreditorima. Evergrande je najzaduženija firma za razvoj nekretnina u Kini sa oko 300 milijardi dolara obaveza. Fitch je još 2021. godine proglasio kompaniju Evergrande neplatišom.

U međuvremenu, sud u Hong Kongu doneo je prošlog meseca presudu o likvidaciji kompanije Evergrande.

„Dosta je bilo“, rekao je sudija iz Hong Konga o propalim pokušajima kompanije Evergrande u prethodne dve godine da pronađe način da otplati dugove, prenosi Economist. Presuda ipak ostavlja prostor za restruktuiranje, koje bi Evergrande i dalje mogao da ponudi poveriocima.

Izvor: Reuters

Međutim, nije izvesno da će sudska presuda iz Hong Konga biti prihvaćena u kontinentalnoj Kini. Likvidatoru kojeg bude postavio sud u Hong Kongu možda neće biti priznat nalog koji je sastavljen izvan kineskog pravnog sistema. Kineske vlasti mogu da obore presudu suda u Hong Kongu ako se utvrdi da ona ima potencijal da naruši javni red.

Ako likvidator ipak bude preuzeo dužnost, šanse za dogovor sa poveriocima su u principu veće, ali dogovor verovatno neće uključiti puno kineske imovine. Budući da Evergrande uglavnom poseduje imovinu u Kini, to bi mogao da bude problem, pa se još ne nazire rasplet kineske imovinske krize.

Nekada jedan od 20 najboljih investitora u Kini, Shimao je poveriocima predstavio uslove restruktuiranja offshore duga u decembru prošle godine nakon 18 meseci pregovora. Izvori nisu precizirali koliki je iznos izloženosti Deutsche Bank prema kineskom investitoru, ali je kreditna izloženost povezana sa privatnim dolarskim obveznicama.

Kineska kompanija za nekretnine County Garden saopštila je ranije prošle nedelje da je primila zahtev za likvidaciju koji je podneo jedan od poverilaca. Problematična kompanija navela je u regulatornom podnesku da je primila peticiju za likvidaciju, koju je 27. februara podneo poverilac Ever Credit Limited. Zahtev za likvidaciju upućen je zbog neplaćanja zajma u vrednosti od oko 204,4 miliona dolara.

U slučaju kineske kompanije za nekretnine Jiayuan International Group, još jednoj čiju je likvidaciju naložio sud u Hong Kongu, poverilac HSBC bio je jedan od prvih podnosilaca zahteva za likvidaciju. Porast broja zahteva za likvidaciju investitora dolazi u trenutku kada Peking pokušava da održi sektor nekretnina merama podrške.

Od kada je kineski imovinski sektor skliznuo u krizu likvidnosti 2021. godine, rastuća lista privatnih investitora od tada nije ispunila svoje obaveze otplate dugova prema inostranstvu, a mnogi od njih su bili u različitim fazama priprema za restruktuiranje kako bi se održali. Od tada, podneti su zahtevi protiv najmanje deset kineskih investitora u sudovima u Hong Kongu i inostranstvu.

Tokom poslednje dve godine, dok su se firme raspadale pod teretom ogromnih dugova i pada prodaje novih stanova, nekretnine su za kineske potrošače postale gubitnička investicija. Nagli gubitak poverenja u nekretnine, glavni izvor bogatstva za mnoge kineske porodice, problem je za kineske vlasti koje se trude da ožive posrnulu industriju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...