iskorišćene najniže cene na međunarodnom tržištu u poslednje tri godine

Kina kupila ogromne količine žitarica

AgrobiznisBiznisSvet

4.3.2024 11:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kina kupila ogromne količine žitarica Kina kupila ogromne količine žitarica
Kina je pokupovala više od 20 tovara žitarica za stočnu hranu na međunarodnom tržištu u poslednje dve nedelje, jer je najveći svetski uvoznik iskoristio... Kina kupila ogromne količine žitarica

Kina je pokupovala više od 20 tovara žitarica za stočnu hranu na međunarodnom tržištu u poslednje dve nedelje, jer je najveći svetski uvoznik iskoristio pad cena na najniži nivo u više od tri godine.

Azijska zemlja je osigurala isporuke kukuruza, sirka i ječma od dobavljača, uključujući Ukrajinu i Sjedinjene Američke Države (SAD). Otkup iznosi više od 1,2 miliona tona žitarica, s tim da svaki teret iznosi 60.000 tona, prenosi Mina.

Do velike kupovine došlo je kad su cene porasle u Kini, a referentne terminske cene kukuruza pale u Čikagu na najniži nivo od 2020. godine, pritisnute velikim zalihama iz najvećih izvoznika, Brazila i SAD. Sve veći jaz između lokalnog i međunarodnog tržišta učinio je kupovinu atraktivnom.

Pošiljke su uključivale najmanje deset tereta ukrajinskog kukuruza, uglavnom za isporuku od marta do maja, najmanje pet tereta američkog sirka i šest pošiljki ječma različitih porekla za sličnu isporuku.

Cene u Kini su porasle, jer je Peking pojačao skladištenje žitarica za državne rezerve kako bi podržao tržište uoči sadnje novog useva. Time se suprotstavlja slaboj tražnji za stočnim žitaricama u stočarskoj industriji u kojoj su uzgajivači svinja stvarali gubitke.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...