drugi mesec zaredom

Blagi pad svetske cene prehrambenih proizvoda u maju

AgrobiznisBiznisSvetVesti

4.6.2022 15:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 16

Blagi pad svetske cene prehrambenih proizvoda u maju Blagi pad svetske cene prehrambenih proizvoda u maju
Svetske cene prehrambenih proizvoda blago su pale u maju drugi mesec zaredom, mada su cene pšenice i živine porasle, objavila je Organizacija UN za... Blagi pad svetske cene prehrambenih proizvoda u maju

Svetske cene prehrambenih proizvoda blago su pale u maju drugi mesec zaredom, mada su cene pšenice i živine porasle, objavila je Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO).

Indeks cena hrane koji izračunava FAO iznosio je u maju u prosjeku 157,4 poena, što je 0,6 odsto manje nego u aprilu, pokazao je izveštaj objavljen na sajtu te agencije UN, prenosi Mina.

Taj indeks, koji prati mesečne promene međunarodnih cena u korpi prehrambenih proizvoda kojima se obično trguje, još je 22,8 odsto viši nego u maju prošle godine.

Cene žitarica su u maju porasle 2,2 odsto u odnosu na prethodni mesec, pri čemu je pšenica bila za 5,6 odsto skuplja nego u aprilu i čak 56,2 odsto skuplja nego u istom periodu prošle godine.

Međunarodne cene pšenice, koje su u proseku samo 11 odsto ispod rekordnog nivoa zabeleženog u martu 2008. godine, porasle su u maju zbog zabrane izvoza koju je objavila Indija i zabrinutosti oko stanja useva u nekoliko vodećih zemalja izvoznica, kao i smanjene proizvodnje u Ukrajini zbog rata.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...