Mere Vlade smanjenja cena osnovnih prehrambenih proizvoda već daju efekte

Premijer Severne Makedonije veruje da će inflacija pasti ispod šest odsto

RegionVesti

7.11.2023 13:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Premijer Severne Makedonije veruje da će inflacija pasti ispod šest odsto Premijer Severne Makedonije veruje da će inflacija pasti ispod šest odsto
Dimitar Kovačevski, premijer Severne Makedonije, izjavio je da očekuje da će inflacija do kraja godine pasti ispod šest odsto. „Sa svim merama koje preduzimamo... Premijer Severne Makedonije veruje da će inflacija pasti ispod šest odsto

Dimitar Kovačevski, premijer Severne Makedonije, izjavio je da očekuje da će inflacija do kraja godine pasti ispod šest odsto.

„Sa svim merama koje preduzimamo zaista sam optimista da ćemo uspeti da do kraja godine inflaciju spustimo ispod šest odsto godišnje. Već smo pokazali da umemo da je smanjimo čak dvostrko za samo jednu godinu“, rekao je Kovačevski novinarima, a prenosi Beta.

Prema njegovim rečima, rezultati vladinih mera u vezi smanjenja cena osnovnih prehrambenih proizvoda već daju efekte i to će potvrditi i novi podaci o nivou inflacije, koje bi statistički zavod trebalo da objavi danas ili sutra.

„Lično očekujem da inflacija u odnosu na prethodni mesec ne bude veća od jedan odsto, a u odnosu na isti mesec prošle godine ispod četiri odsto“, rekao je Kovačevski prilikom obilaska Pivare Skoplje.

Premijer Severne Makedonije je prethodno, 7. oktobra, procenio da će godišnja inflacija u njegovoj zemlji do kraja godine pasti na projektovanih pet odsto.

Američka rejting agencija Fitch je istog dana, u najnovijem izveštaju za Severnu Makedoniju, objavila da je „od oktobra prošle godine, zbog zategnute monetarne politike, kao i uporedne osnove, inflacija smanjena sa 19,8 odsto na 8,3 odsto u avgustu“.

Prema Fitchu, očekuje da će inflacija nastaviti da usporava, kao rezultat uporedne osnove, zategnute monetarne politike i zamrzavanja cena hrane, iako bi, kako navodi, rast plata mogao negativno da utiče na inflaciju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...