Politička drama u Švedskoj

Premijerka podnela ostavku istog dana kada je izabrana

EUVesti

25.11.2021 08:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Premijerka podnela ostavku istog dana kada je izabrana Premijerka podnela ostavku istog dana kada je izabrana
Prva žena premijer Švedske dala je ostavku nekoliko sati nakon što je imenovana. Magdalena Anderson (Magdalena Andersson) izabrana je u sredu za predsednicu vlade,... Premijerka podnela ostavku istog dana kada je izabrana

Prva žena premijer Švedske dala je ostavku nekoliko sati nakon što je imenovana. Magdalena Anderson (Magdalena Andersson) izabrana je u sredu za predsednicu vlade, ali je podnela ostavku nekoliko sati kasnije, jer je njen koalicioni partner napustio vladu, a njen predlog budžeta nije prošao.

Umesto toga, parlament je glasao za budžet koji je sastavila opozicija i koji uključuje antimigrantsku krajnju desnicu, prenosi BBC. Njen koalicioni partner, partija Zelenih, rekla je da ne može da prihvati budžet koji je „prvi put sastavljen sa krajnjom desnicom“.

Anderson je navela da se nada da će ponovo pokušati da postane premijerka kao jednopartijski lider. „Postoji ustavna praksa da koaliciona vlada treba da podnese ostavku kada je napusti jedna stranka“, rekla je Anderson koja predvodi socijaldemokrate.

Švedski parlament Riksdag prvi put je izglasao ženu za premijerski položaj, 100 godina nakon što su žene dobile pravo glasa u ovoj zemlji. Ona je izabrana da stane na čelo manjinske vlade posle dogovora sa opozicionom levicom da se povećaju penzije.

Prema švedskom zakonu, njoj je bila potrebna većina poslanika koji neće glasati protiv nje. Od 349 članova Riksdaga, 174 je glasalo protiv nje, 117 joj je dalo podršku, uz 57 uzdržanih. Anderson je poslednjih sedam godina provela na dužnosti ministarke finansija.

Tagovi
BUDŽET VLADA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...