Odlazak poslednjeg predsednika Sovjetskog Saveza

Preminuo Mihail Gorbačov

SvetVesti

31.8.2022 08:19 Autor: Vladimir Jokanović 1

Preminuo Mihail Gorbačov Preminuo Mihail Gorbačov
Poslednji predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov preminuo je u utorak u Moskvi u 92. godini posle duge i teške bolesti, saopštili su ruski mediji.... Preminuo Mihail Gorbačov

Poslednji predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov preminuo je u utorak u Moskvi u 92. godini posle duge i teške bolesti, saopštili su ruski mediji. Gorbačov je bio na čelu države od 1985. do njenog raspada 1991. godine kao generalni sekretar Komunističke partije Sovjetskog Saveza.

Gorbačov je bio prvi lider Komunističke partije koji je rođen u Sovjetskom Savezu, odnosno nakon Oktobarske revolucije 1917. godine. Pokrenuo je reforme u partiji i ekonomiji države, uvodeći 1986. godine čuvenu „perestrojku“, ili restruktiranje, kao i „glasnost“, što je označavalo otvorenost.

Foto: Beta/AP

Prvi je otvoreno progovorio o zastoju i problemima sovjetske ekonomije, a prva reforma koju je pokrenuo bila je takozvana alkoholna kampanja. Problem alkoholizma bio je široko rasprostranjen u Sovjetskom Savezu, a reforma je uključivala poskupljenja alkoholnih pića i njihovu ograničenu prodaju.

Gorbačovljeva politika podstakla je slobode i demokratiju u Sovjetskom Savezu i u istočnoj Evropi. Zemlja se otvarala prema svetu, uspostavljajući veze sa Zapadom, ali je ekonomska politika njegove vlade doživela kolaps. Spoljni dug je porastao za 120 milijardi dolara, a rezerve zlata su se istopile.

Gorbačov je podneo ostavku na funkciju šefa države u decembru 1991. godine, a to je bio i faktički kraj Sovjetskog Saveza. Država se raspala na 15 delova, ali mirnim putem. Gorbačov je godinu dana ranije dobio Nobelovu nagradu za mir, za svoj doprinos okončanju Hladnog rata.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, Gorbačov je pokušao da se vrati u politički život na velika vrata, kandidujući se za predsednika Ruske Federacije 1996. godine. Dobio je jedan odsto glasova. Iduće godine snimio je reklamu za Pizza Hut, koja je prikazivana širom sveta, ali ne i u Rusiji. Reklama se ponovo pojavila u utorak na Twitteru nakon vesti o smrti Gorbačova.

Gorbačov je podržavao Vladimira Putina u prvim godinama njegovog mandata na mestu predsednika Rusije. Sa Putinom se sastao dva puta u tom periodu, navodeći da su razgovarali u „atmosferi potpunog razumevanja“. Međutim, nije podržao njegovu kandidaturu za treći predsednički mandat 2012. godine, pozivajući ga da odustane.

Na početku aktuelne ukrajinske krize, Gorbačov je ocenio da su pokušaji zapadnih zemalja da izoluju Rusiju osuđeni na neuspeh, kao i da se kriza ne može rešiti vojnim putem. On je naveo tom prilikom da ukrajinski konflikt ima korene u brzopletom i nepromišljenom raspadu Sovjetskog Saveza i da lideri zapadnih država treba da prestanu da uvlače Ukrajinu u NATO, jer će time samo izazvati eskalaciju sukoba sa Rusijom.

Mihail Gorbačov je rođen 2. marta 1931. godine u selu Privoljnoje. Bio je oženjen Raisom koja je preminula 1999. godine. Iza sebe je ostavio čerku Irinu, dve unuke i dvojicu praunuka. Prema sopstvenoj želji Gorbačov će biti sahranjen u Moskvi kraj supruge Raise.

Tagovi
RUSIJA

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...