KONSOLIDACIJA VLASNIŠTVA FORTENOVA GRUPE

Prenos akcija Mercatora na Fortenovu

InvesticijeNovacRegionVesti

4.3.2021 15:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Prenos akcija Mercatora na Fortenovu Prenos akcija Mercatora na Fortenovu
Na Skupštini deoničara depozitnih potvrda Fortenova grupe, koja je sazvana za 12. mart 2021. godine, deoničari će glasati o odlukama važnim za konsolidaciju poslovanja... Prenos akcija Mercatora na Fortenovu

Na Skupštini deoničara depozitnih potvrda Fortenova grupe, koja je sazvana za 12. mart 2021. godine, deoničari će glasati o odlukama važnim za konsolidaciju poslovanja Fortenova grupe, najvećeg privatnog poslodavca u Hrvatskoj i nekoliko zemalja regiona. Te odluke se odnose pre svega na prenos deonica Poslovnog sistema Mercator sa Agrokora na Fortenova grupu i njima će, ukoliko budu izglasane, Fortenova grupa dobiti odobrenje za proširenje postojećeg finansijskog aranžmana sa HPS Partners i VTB bankom.

Aranžman u iznosu od najviše 390 miliona evra koristio bi se za kreditiranje Mercatora od strane Fortenova grupe, a u svrhu refinansiranja Mercatorovog duga prema bankama.

Fortenova grupa
Foto: Fortenova.hr

Isto tako, deoničari će odlučivati i o zameni deonica koje Sberbanka ima u Mercatoru za udele u Fortenova grupi. Ukoliko zamena deonica bude odobrena, na Fortenova grupu će se preneti 18,53 odsto deonica Mercatora, koje su u vlasništvu Sberbanke. Istovremeno, tom bi zamenom udeo Sberbanke u vlasništvu Fortenova grupe narastao na 44 odsto. Izglasavanjem i realizacijom ovih odluka, a po dobijanju odobrenja regulatora za koncentraciju Mercatora i Fortenova grupe na tržištu Srbije, bile bi ostvarene sve preostale ključne pretpostavke za skoriji prenos deonica Poslovnog sistema Mercator na Fortenova grupu.

FORTENOVA GRUPA

Marijana Čavića 1, 10000 Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
533.690.756,00 (2019)
Broj zaposlenih:
72 (2019)

Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe izjavio je da će se prihvatanjem predloženih odluka u vezi sa Mercatorom ispuniti preostali elementi Nagodbe poverenika Agrokora. On ističe da bi na taj način bilo i konsolidovano vlasništvo unutar Grupe, novim finansiranjem biće konsolidaovano i kreditiranje, a na taj način će se ostvariti i preduslovi za konsolidaciju maloprodaje na nivou celog regiona. Peruško je uveren da bi prenos deonica Mercatora mogao da bude završen do kraja ovog meseca.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...