Za 2022. godinu očekuje se 2,1 odsto BDP-a

Prepolovljena prognoza rasta nemačke privrede

EUNovacVesti

15.6.2022 17:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Prepolovljena prognoza rasta nemačke privrede Prepolovljena prognoza rasta nemačke privrede
Nemačka privreda će ove godine upisati skroman rast, predviđa Institut za svetsku privredu (IfW). Poskupljenje energenata je ekonomiste navelo da prognozu rasta sa četiri... Prepolovljena prognoza rasta nemačke privrede

Nemačka privreda će ove godine upisati skroman rast, predviđa Institut za svetsku privredu (IfW). Poskupljenje energenata je ekonomiste navelo da prognozu rasta sa četiri obore na 2,1 odsto, a naniže su revidirali i ranija očekivanja za iduću godinu, sa 3,5 na 3,3 odsto.

Već loše stanje u svetskoj trgovini još je zaoštrilo novo pandemijsko zaključavanje u Kini. Zato će nemačka privreda u drugoj polovini godine u najboljem slučaju stagnirati, rekao je ekonomista IfW Štefan Kots (Stefan Kooths), prenosi agencija DPA.

Izgledi da će potrošačima uskoro biti bolje isto se tope – institut za 2022. godinu prognozira inflaciju od 7,4 odsto, posle 5,8 odsto iz martovske prognoze.

Inflacija će znatno premašiti stopu iz vremena naftne krize pre pola veka, ali dogodine će, kažu ekonomisti, usporiti na 4,2 odsto.

„Nemačka privreda plovi nemirnim vodama,“ naveo je institut. Ukrajinska kriza je pogoršala zastoje u lancima snabdevanja. Iako su knjige narudžbi u, na primer, prerađivačkoj industriji pune, poskupljenja erodiraju kupovnu moć i koče potrošnju.

„Ako se cene smire i problemi u isporukama popuste, oporavak bi mogao da bude brži u drugoj polovini godine,“ piše u zaključku instituta.

  • SUNCOKRET

    15.6.2022 #1 Author

    Tek kada im dodje zima videće kakav će im biti rast bez energenata

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    15.6.2022 #2 Author

    Samo u Srbiji sve raste i razvija se nezaustavljivom brzinom

    Odgovori

  • GOCA BG

    15.6.2022 #3 Author

    Sve je ako…prognozirati bilo sta je iluziorno…

    Odgovori

  • GAGA

    16.6.2022 #4 Author

    Jos ce padati

    Odgovori

  • SNEZANA

    16.6.2022 #5 Author

    Ne brinemo se za Nemacku

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...