iz Fiskalnog saveta poručuju da bi i tada cena bila "među najnižim u Evropi"

Preporučeno poskupljenje struje od 15 do 20 odsto

NovacSrbijaVesti

8.7.2022 08:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Preporučeno poskupljenje struje od 15 do 20 odsto Preporučeno poskupljenje struje od 15 do 20 odsto
Povećanje cena struje od 15 do 20 odsto je potreban, ali nikako i dovoljan uslov za ozdravljenje EPS-a, upozoravaju su iz Fiskalnog saveta. Toliko... Preporučeno poskupljenje struje od 15 do 20 odsto

Povećanje cena struje od 15 do 20 odsto je potreban, ali nikako i dovoljan uslov za ozdravljenje EPS-a, upozoravaju su iz Fiskalnog saveta.

Toliko povećanje odnosilo bi se na domaćinstva, uz slično povećanje za privredu, istakli su u Savetu, i naglasili da ono ne samo što bi zaustavilo trenutno finansijsko propadanje preduzeća, već je i ekonomski opravdano, pošto sadašnja cena za domaćinstva nije na ekonomski odgovarajućem nivou, a podstiče i neracionalnu potrošnju.

Dodali su da bi čak i s ovakvim povećanjem cena za domaćinstva u Srbiji ostala među najnižim u Evropi, uz Gruziju i Ukrajinu.

Toliko povećanje cene struje povećalo bi, prema analizi, prihode preduzeća za 350 do 400 miliona evra, što bi, uz ostale kratkoročne mere, bilo dovoljno da EPS pregura sledeću grejnu sezonu bez gomilanja novih gubitaka i zaduživanja, naveo je Fiskalni savet.

„Samo povećanje cena, međutim, nije ni izbliza dovoljno za ozdravljenje EPS., što pokazuje i iskustvo iz 2013. godine, kada su se nova finansijska sredstva odlila na brojne neracionalnosti, proizvodnja je opadala i preduzeće je nastavilo postepeno da se urušava. Zbog toga, novo povećanje cena može biti samo manji deo sveobuhvatnih mera, jer je u protivnom besmisleno“, ocenili su u Fiskalnom savetu.

Ukazali su da se, pre svega, misli na mere privremenog zamrzavanja mase zarada u preduzeću, povećanu kontrolu javnih nabavki, kao i otpočinjanje brojnih srednjoročnih reformi.

„Usled manjka skladišnih kapaciteta, a delom i zbog lošeg upravljanja postojećim skladištem u Banatskom Dvoru, gas za grejanje se tokom prethodne zime morao dobrim delom uvoziti na tržištu, po ekstremno visokim cenama. Pošto su problemi EPS-a i Srbijagasa strukturne (trajnije) prirode, nastaviće se i tokom naredne grejne sezone zbog čega su pred domaćim energetskim sektorom ostali ogromni izazovi.

Cena gasa za domaćinstva trebalo bi da poskupi za 65 do 70 odsto, što na prvi pogled izgleda kao veliko povećanje, ali ne bi bio presedan pošto su slične cene važile tokom 2013- 2015. godine, navode iz Fiskalnog saveta.

Cene centralnog grejanja trebalo bi da porastu u rasponu od 10 do 40 odsto u zavisnosti od učešća troškova gasa u ukupnim troškovima toplana.

Tagovi
CENE EPS GAS
  • TATJANA

    8.7.2022 #1 Author

    Jedno po jedno poskupljuje

    Odgovori

  • STRAHINJA

    9.7.2022 #2 Author

    Ocekivano i logicno

    Odgovori

  • Milovan94

    9.7.2022 #3 Author

    Teško nama kako ćemo sve ove namete izdržati

    Odgovori

  • GOCA BG

    9.7.2022 #4 Author

    To svi ocekujemo,samo mi ne znam zasto nas upredjuju sa cenama u Evropi,nama su primanja deset puta manja..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...