Država će obezbediti dovoljno energenata, restrikcije struje nisu planirane

Preporuke za smanjenje potrošnje energije su predlog i apel, a ne obaveza

SrbijaU fokusuVesti

23.9.2022 11:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Preporuke za smanjenje potrošnje energije su predlog i apel, a ne obaveza Preporuke za smanjenje potrošnje energije su predlog i apel, a ne obaveza
U Srbiji nisu planirane restrikcije struje, neće se odlagati početak grejne sezone, država će obezbediti dovoljno energije i energenata i za privredu i za... Preporuke za smanjenje potrošnje energije su predlog i apel, a ne obaveza

U Srbiji nisu planirane restrikcije struje, neće se odlagati početak grejne sezone, država će obezbediti dovoljno energije i energenata i za privredu i za domaćinstva, rekla je državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković, saopštilo je u petak to ministarstvo.

Ona je, gostujući na Euronews televiziji, rekla da su preporuke ministarstva o smanjenju potrošnje energije donete kako bi se potrošilo manje novca za uvoz struje tokom zime, prenela je Beta.

„Ministarstvo je dalo preporuke, koje su baš to – preporuke. Ništa od toga nije obavezujuće, nema sankcija ako se ne poštuju. To je predlog ministarstva i apelovali smo i na državnu upravu, javna preduzeća, lokalne samouprave da naprave svoj plan smanjenja potrošnje“, rekla je Atanacković.

Dodala je da su iz preporuka izuzete predškolske ustanove, vrtići, škole, bolnice, domovi za stara lica i sve druge ustanove u okviru obrazovne i naučnoistraživačke delatnosti, kao i ustanove zdravstvene i socijalne zaštite.

Preporuke za domaćinstva, prema njenim rečima, neće uticati ni na čiji komfor, niti će smanjiti kvalitet života.

To su, kako je rekla, svakodnevne stvari koje mogu da doprinesu smanjenju potrošnje, a dodatno je planirana finansijska stimulacija za uštede, umesto kažnjavanja, pa će tako domaćinstva čiji računi budu niži u odnosu na isti mesec prethodne godine dobiti dodatni popust.

Atanacković je ponovila da država čini sve da obezbedi dovoljne količine energije i energenata i da neće biti odlaganja početka grejne sezone niti restrikcija.

„Nismo nijednog trenutka govorili o odlaganju grejne sezone, niti o restrikcijama. Ukoliko uštedimo 15 odsto svakog meseca, na godišnjem nivou to znači da ćemo anulirati uvoz. Niko ne priča o smrzavanju, restrikcijama, odlaganju grejne sezone, već da probamo da promenimo svoje navike i odnos prema električnoj energiji. To su mali koraci koji doprinose smanjenju potrošnje, a ne utiču na bezbednost ili komfor“, rekla je Atanacković.

  • SNEZANA

    23.9.2022 #1 Author

    Stednja nam je je neophodna na svim nivoima

    Odgovori

  • Tina

    23.9.2022 #2 Author

    Kad je situacija takva, svi treba da stedimo struju

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    23.9.2022 #3 Author

    Biće restrikcija sigurno

    Odgovori

  • GOCA BG

    23.9.2022 #4 Author

    Trebalo bi samo racionalnije da je koristimo..

    Odgovori

  • NATI29

    25.9.2022 #5 Author

    Nekada se i preteruje

    Odgovori

  • MARE

    25.9.2022 #6 Author

    Bizarni smo do te mere da me ne bi zacudili redari za kontrolu gasenja svetla u toaletu

    Odgovori

  • Milovan94

    25.9.2022 #7 Author

    Samo da ne bude restrikcija

    Odgovori

  • VERA

    25.9.2022 #8 Author

    Stedice ko moze.

    Odgovori

  • TATJANA

    28.9.2022 #9 Author

    Treba stedeti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...