početak grejne sezone neće biti odložen, neće biti ni restrikcija struje

Preporuke za uštedu energije podstrek da sve institucije u Srbiji predlože svoj plan

SrbijaU fokusuVesti

24.9.2022 12:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 22

Preporuke za uštedu energije podstrek da sve institucije u Srbiji predlože svoj plan Preporuke za uštedu energije podstrek da sve institucije u Srbiji predlože svoj plan
Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Zoran Lakićević rekao je u subotu da preporuke za smanjenje potrošnje koje su predložili i poslali ka javnim... Preporuke za uštedu energije podstrek da sve institucije u Srbiji predlože svoj plan

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Zoran Lakićević rekao je u subotu da preporuke za smanjenje potrošnje koje su predložili i poslali ka javnim preduzećima, državnoj upravi, ustanovama, institucijama, lokalnim samoupravama nisu obavezujuće, već treba da podstaknu da javni sektor napravi svoje planove štednje.

On je za RTS izjavio da očekuju da se preporuke primene gde je i u kojoj meri moguće, te da se one, naravno, ne odnose na bolnice, vrtiće, škole, ustanove socijalne zaštite.

„Ministarstvo rudarstva i energetike je prošle godine, donošenjem novog zakonodavnog okvira, započelo nacionalni projekat unapređenja energetske efikasnosti. Subvencije za zamenu stolarije i za postavljanje solarnih panela, praktično su prvi korak ka smanjenju potrošnje. Do sada su plan štednje dostavile 102 lokalne samouprave, 34 javna preduzeća, 35 velikih privrednih subjekata i na osnovu planova koje su sastavili videćemo i koliki je procenat uštede“, istakao je državni sekretar.

Lakićević je rekao da se promenom navika može uštedeti mnogo i da to neće ugroziti ničiji komfor, niti bezbednost.

„Zaista malim stvarima svi možemo mnogo da doprinesemo, pre svega kada je reč o smanjenju sopstvenog računa, a time pomažemo i državi da daje manje ovca za uvoz struje. Preporuke koje smo dali tiču se svih nas, ne samo javnog sektora, jer je potrebno da svi budemo deo ušteda i da snizimo potrošnju. Kada je reč o domaćinstvima, preporuke se odnose najviše na racionalnije korišćenje uređaja i kako koristimo bojler, šporet, frižider, mašine za pranje veša i suđa, da li koristimo stare ili nove, LED sijalice. Svi kojima račun bude niži u odnosu na isti mesec prethodne godine biće finansijski stimulisani dodatnim popustima“, rekao je Lakićević.

Merač struje
Foto: Pixabay.com

Istovremeno, pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Zoran Ilić izjavio je da početak grejne sezone u Srbiji neće biti odložen kao što neće biti ni restrikcija struje.

On je ponovio da su preporuke koje je to ministarstvo predložilo za smanjenje potrošnje struje „apel i molba, a ne obaveze“ kao i da se odnose i na javni sektor i na domaćinstva.

„Pitanje da li će vrtići, škole, bolnice imati struju i grejanje je besmisleno. Sigurno je da komfor i bezbednost neće biti narušeni“, naveo je Ilić za televiziju Prva a prenelo Ministarstvo rudarstva i energetike. 

Ocenio je da je u Srbiji neophodno promeniti odnos prema energiji jer kako je naveo, „trošimo četiri puta više energije nego šo je to prosek u državama EU“.

„Nama je potrebna kultura štednje i drugačiji odnos prema energiji, pre svega električnoj koja je prioritet, ne samo u situaciji u kojoj se nalazi ceo svet, kada je energetska, privredna i ekonomska kriza, jer danas nema privrede bez energetike“, naveo je Ilić.

  • MARA

    24.9.2022 #1 Author

    Zato će u stanovima biti 15 stepeni…

    Odgovori

  • VERA

    24.9.2022 #3 Author

    Nema odlaganja. Mora da.pocne na vreme, inace ce se ljudi dogrevati opet grejalicama i opet isto.

    Odgovori

  • GAGA

    24.9.2022 #4 Author

    Ma nece biti restrikcija, jos cemo i izvoziti struju. Pa mi smo ekonomski tigar

    Odgovori

  • NATI29

    25.9.2022 #9 Author

    Samo nek krene grejanje na vreme

    Odgovori

  • ZVE84

    25.9.2022 #10 Author

    Nadamo se da će sve biti tako kako je rečeno, ali ipak… Ovo je država Srbija

    Odgovori

  • Dragana

    25.9.2022 #11 Author

    Sjajna vest

    Odgovori

  • MARE

    25.9.2022 #12 Author

    Cini mi se da je manje svetla nocu

    Odgovori

  • Milovan94

    25.9.2022 #13 Author

    Mora se dodatno razmišljati o tome

    Odgovori

  • Tina

    25.9.2022 #14 Author

    Sve zavisi kakvo ce vreme biti

    Odgovori

  • STRAHINJA

    25.9.2022 #15 Author

    Nisam siguran da smo efikasni u stednji

    Odgovori

  • VILENJAK

    25.9.2022 #16 Author

    Ne smem ni da mislim o tome, šta nas sve čeka.

    Odgovori

  • GOCA BG

    25.9.2022 #17 Author

    Svi bi voleli da sve bude kao sto kazu…

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    25.9.2022 #18 Author

    Mora svi da stede kako bi imalo ucinka

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    25.9.2022 #19 Author

    Predlog…ožežite po džepu običnih ljudi…
    Zavrnite grejanje, narokajte cene el. energije na max i podignite cene osnovnih životnih namirnica novim nametima, pa da pocrkamo konačno…

    Odgovori

  • Moon

    25.9.2022 #20 Author

    Dosta je bilo bahacenja

    Odgovori

  • Boba3

    25.9.2022 #21 Author

    Imamo mi i previse struje

    Odgovori

  • MarijaS

    26.9.2022 #22 Author

    Samo neka bude tako.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...