Kompanije sada mesečno za energiju izdvajaju kao nekada za celu godinu

Evropske čeličane smanjuju proizvodnju zbog visokih troškova energije

BiznisPoslovanjeSvetVesti

24.9.2022 11:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 18

Evropske čeličane smanjuju proizvodnju zbog visokih troškova energije Evropske čeličane smanjuju proizvodnju zbog visokih troškova energije
Visoki troškovi energije naterali su proizvođače čelika širom Evrope da smanje proizvodnju, a neki upozoravaju da bi čeličane mogle biti i trajno ugašene, što... Evropske čeličane smanjuju proizvodnju zbog visokih troškova energije

Visoki troškovi energije naterali su proizvođače čelika širom Evrope da smanje proizvodnju, a neki upozoravaju da bi čeličane mogle biti i trajno ugašene, što bi ostavilo bez posla hiljade ljudi.

Proizvođač nerđajućeg čelika Aperam bio je prisiljen da zaustavi proizvodnju uprkos čak četiri vetroturbine i preko 50.000 solarnih panela u pogonu na istoku Belgije, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Kompanija sada mesečno za energiju izdvaja kao nekada za celu godinu i zatvorila je postrojenje sa 300 radnika koje je topilo otpadni nerđajući čelik i pretvaralo ga u velike ploče.

„Imamo nešto novca koji će nam omogućiti da izdržimo neko vreme, ali to ne može trajati godinama“, rekao je čelnik Aperama za Evropu Bernard Halemans (Bernard Hallemans).

On smatra da će se, ukoliko potraje, desiti deindustrijalizacija sektora poput tog, a da će Evropa postati zavisna od uvoza baznih metala.

Letnje održavanje obično ograničava proizvodnju na oko 80 odsto kapaciteta, ali Halemans kaže da koriste otprilike polovinu, još od juna, nakon što je Rusija naglo Evropi smanjila snabdevanje gasom, podigavši ionako naduvane cene na nove rekordne nivoe.

U Evropi je udeo čelika iz uvoza, većinom iz Azije gde su cene energije daleko niže, ali su emisije uglja više, porastao sa 20 do 25 odsto u 2020. i prošloj godini na 40 odsto u ovoj, dostigavši u prošlim sedmicama vrhunac od oko 50 odsto.

Evropa mora da nađe odgovore, smatra Halemans.

Prema prošlogodišnjem izveštaju McKinsey-ja, proizvodnja čelika stvara oko 83 milijarde evra direktne dodane vrednosti u ekonomiji i direktno zapošljava 330.000 ljudi.

Evropska komisija tvrdi da su mere Evropske unije zaštitile 195.000 radnih mesta u industriji čelika u prošloj godini, ali kritičari upozoravaju da su troškovi energije sada toliko veliki da je uvoz možda jeftiniji čak i uz dodatne zaštitne carine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...