PRETRPEĆEMO OVAJ UDAR Nikolić: Mere usmerene ka spasavanju biznisa i zaposlenosti

SrbijaVesti

10.4.2020 20:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

PRETRPEĆEMO OVAJ UDAR Nikolić: Mere usmerene ka spasavanju biznisa i zaposlenosti PRETRPEĆEMO OVAJ UDAR Nikolić: Mere usmerene ka spasavanju biznisa i zaposlenosti
Uredbe koje je Vlada Srbije usvojila za sprovođenje Programa ekonomskih mera za smanjenje negativnih efekata izazvanih pandemijom korona virusa usmerene su prevashodno ka tome... PRETRPEĆEMO OVAJ UDAR Nikolić: Mere usmerene ka spasavanju biznisa i zaposlenosti

Uredbe koje je Vlada Srbije usvojila za sprovođenje Programa ekonomskih mera za smanjenje negativnih efekata izazvanih pandemijom korona virusa usmerene su prevashodno ka tome da se sačuva zaposlenost, biznisi i spreče veći negativni efekti po privredne subjekte, smatra ekonomista Goran Nikolić.

„Donošenje ovih mera je u skladu sa dobrim iskustvima ostalih evropskih zemalja i širom sveta jer se svuda manje -više mere fiskalne i monetarne politike svode na to da ublaže negativne efekte krize jer se sada suočavamo sa krizom ponude i potražnje“, rekao je Nikolić za Tanjug.

On je dodao i da su mere vlade usmerene ka tome da se ublaže negativni efekti po privredne subjekte, odnosno da se sačuva zaposlenost.

Mere se svode na to da država zaduživanjem pokuša da spase poslove koliko se to može. Procenjeno je, naime, kako navodi Nikolić, da će vrednost budžetskog deficita biti oko devet odsto, odnosno preko četiri milijarde evra, a upumpavanjem tog novca koji ćemo uzeti na pozajmicu najviše iz inostranih izvora pomoćićemo ublažavanje posledica krize po građanstvo.

On navodi da je važno da se slušaju i iskustva drugih zemalja, prevashodno zapadnih ekonomija i Kine. „Situacija u Srbiji je prosečna i pretrpećemo ovaj udar“, smatra Nikolić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...