Susedna država realizovala niže izdatke u gotovo svim kategorijama

Prihodi budžeta Crne Gore porasli više od 19 odsto u odnosu na mart prošle godine

RegionVesti

15.4.2022 10:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Prihodi budžeta Crne Gore porasli više od 19 odsto u odnosu na mart prošle godine Prihodi budžeta Crne Gore porasli više od 19 odsto u odnosu na mart prošle godine
Prihodi budžeta Crne Gore u martu ove godine iznosili su 184,1 milion evra, što je 29,9 miliona evra, odnosno 19,4 odsto više u odnosu... Prihodi budžeta Crne Gore porasli više od 19 odsto u odnosu na mart prošle godine

Prihodi budžeta Crne Gore u martu ove godine iznosili su 184,1 milion evra, što je 29,9 miliona evra, odnosno 19,4 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Branko Krvavac.

On je za agenciju Mina saopštio da su prihodi u prošlom mesecu bili iznad plana 34,3 miliona evra ili 22,9 odsto.

“U poređenju sa martom 2020. godine, prihodi su veći 22,9 miliona evra, ili 14,2 odsto, dok su u odnosu na mart 2019. godine veći 36,6 miliona, ili 24,8 odsto“, precizirao je Krvavac.

On je saopštio da prihodi od poreza na dodatu vrednost (PDV) i akciza nastavljaju da beleže rast u odnosu na plan, 17 miliona evra ili 34 odsto, odnosno pet miliona evra ili 34,4 odsto.

„Najveći uticaj na rast budžetskih prihoda ima povećanje raspoloživog dohotka građana kroz program ‘Evropa sad’. Zarade su povećane, zahvaljujući značajnom smanjenju poreskog opterećenja, te je jasno da se veća potrošnja odražava na budžet, ali su veći prihodi i rezultat poreske discipline koja je posledica implementacije zakona iz programa“, objasnio je Krvavac.

On je kazao da je stopa inflacije, koja je visoka na globalnom nivou, što se preliva i na Crnu Goru kao malu, uvozno zavisnu i eurizovanu ekonomiju, i dalje značajno niža od rasta zarada, te da se sada posebno opravdanim pokazala reforma “Evropa sad”, jer je globalni uticaj spremnije dočekan.

„Takođe, značajan rast u odnosu na plan zabeležen je i kod poreza na dobit pravnih lica u iznosu od 9,7 miliona evra, ili 33,4 odsto. To je, pored dobrih rezultata iz poslovne prošle godine, pokazatelj i visokog stepena poreske discipline“, smatra Krvavac.

On je dodao i da se beleži rast po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), 3,4 odsto u odnosu na plan, a 7,5 odsto u odnosu na prošlogodišnji mart.

Svi podaci o prihodima i rashodima za mart se objavljuju krajem aprila u redovnom izveštaju o izvršenju budžeta, kao što je to učinjeno za januar i februar.

Krvavac je podsetio da su prihodi budžeta za januar i februar ove godine iznosili 232 miliona evra i veći su 37,7 miliona, ili 19,4 odsto, u odnosu na isti prošlogodišnji period, a 15,7 miliona, ili 7,3 odsto, u odnosu na plan.

Gotovo sve kategorije izdataka realizovane su u iznosu nižem od plana.

„Prihodi budžeta za ova dva meseca veći su i od prihoda ostvarenih u uporednom periodu 2020. godine, odnosno pre izbijanja pandemije korona virusa i to 17,8 miliona evra, ili 8,3 odsto. Očekivano, već od februara se beleži rast po osnovu doprinosa za PIO, šest odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mesec“, zaključio je Krvavac.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...