Otvaranje auto-puteva značajno za turizam

Crna Gora će u novoj sezoni imati manje gostiju, ali više novca nego prošle godine

BiznisRegionTurizam

8.4.2022 12:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 17

Crna Gora će u novoj sezoni imati manje gostiju, ali više novca nego prošle godine Crna Gora će u novoj sezoni imati manje gostiju, ali više novca nego prošle godine
Crna Gora će tokom predstojeće turističke sezone imati manje gostiju, ali kumulativno više novca nego prošle godine, očekuje predsednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) i... Crna Gora će u novoj sezoni imati manje gostiju, ali više novca nego prošle godine

Crna Gora će tokom predstojeće turističke sezone imati manje gostiju, ali kumulativno više novca nego prošle godine, očekuje predsednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU) i suvlasnik hotelske kompanije Montenegro Stars Žarko Radulović.

On je izjavio da se Crna Gora može približiti prihodima iz 2019. godine, kao i da će se nedostatak gostiju iz Rusije i Ukrajine kompenzovati dužom sezonom i novim tržištima, prenosi agencija Mina, pozivajući se na RTCG.

“Očekujem da će ovo biti sezona ravnomernog tempa, bez oscilacija, odnosno bez onih izraženih skokova i overbookinga (prevelikog broja rezervacija) kao u julu i avgustu prošle godine. Možda će biti manje gostiju, ali kumulativno biće više novca nego prošle i možemo se približiti prihodu iz 2019. godine”, rekao je Radulović.

On smatra da će sve prognoze za ovu sezonu zavisiti od dva ključna faktora – unutrašnje stabilnosti i inflacije. Nesporno je, prema njegovim rečima, da je rat u Ukrajini izazvao veliku političku nesigurnost i finansijsku nestabilnost širom sveta, koja se direktno odrazila ne samo na turizam već i na sve segmente poslovanja.

„Jasno je da, što se tiče ovogodišnje turističke sezone, u Crnoj Gori nećemo imati ni goste iz Rusije, niti Ukrajine. To već godinama unazad nisu najbrojniji gosti, kao što je to bilo pre 10 ili 15 godina, ali sa ta dva tržišta u hotelskoj grupi ukupno gubimo oko 30 odsto. Istovremeno, reakcija tržišta posle korone je takva da ćemo možda imati nešto bolju sezonu nego 2019. godine“, kazao je Radulović.

Nedostatak gostiju sa ruskog i ukrajinskog tržišta će se, kako je dodao, kompenzovati dužom sezonom i sa još nekoliko novih destinacija koje će „debitovati“ u Crnoj Gori.

“Tu prvenstveno mislim na Skandinaviju, odnosno Švedsku, Norvešku i Dansku, nakon najave pet do sedam letova sedmično ka Crnoj Gori, a zatim i baltičke države, pošto u maju kreću letovi iz Rige i Talina. Kazahstan ostaje u kapacitetu od prošle godine”, rekao je Radulović.

On je kazao da je veoma značajno što će FLY Dubai ponovo krenuti ka Crnoj Gori i dodao da je Turska već tradicionalno u prvih pet destinacija iz koje dolazi najviše gostiju.

Naveo je i da broj upita svedoči o rastu interesovanja turista iz Engleske, Francuske i Nemačke.

On smatra da će ovogodišnja sezona biti duža i da će trajati do sredine jeseni, ali i da njegove projekcije zavise od unutrašnje stabilnosti u svakom smislu te reči.

Radulović je dodao da je drugi faktor koji može uticati na projekcije inflacija, jer cene kontinuirano rastu. Kao primer je naveo Montenegro Stars, kompaniju koju vodi, u kojoj je rast direktnih troškova za hranu i energente dostigao 15 odsto.

On je upozorio i da podizanje cena ima svoj limit, jer se nakon određene granice gubi konkurentnost.

Radulović nije saglasan sa procenama da bi od ove turističke sezone mogli prihodovati milijardu evra.

“Ne znam na osnovu koje metodologije su došli do tih zaključaka, a svakako nas zanima, jer bi to značilo da ćemo svi zaraditi više novca nego što smo planirali. Do tada, nikako da čujemo zvaničan podatak nadležnih koliko je novca ova država prihodovala od turizma u prošloj godini. Neki razlog zbog kojeg nikako da čujemo zvaničan podatak očigledno postoji”, smatra Radulović.

On je ocenio i da je otvaranje prioritetne deonice auto-puta, koje je najavljeno za maj, značajno za turizam Crne Gore, ali i kompletan razvoj države.

Takođe, Radulović očekuje da će u periodu od četiri do pet godina Crna Gora izrasti u izuzetan celogodišnji turistički centar, što ne znači da tu treba stati sa putnom infrastrukturom, već da treba raditi na povezivanju sa evropskim auto-putevima, ka severu, zapadu, ali i Albaniji i Grčkoj. Dodao je i da turiste trenutno jedino može animirati avionski prevoz, jer je svaki drugi oblik putovanja komplikovan, dug i neudoban.

  • TATJANA

    8.4.2022 #1 Author

    Super! Mozda i odem ove godine

    Odgovori

  • GOCA BG

    8.4.2022 #3 Author

    Zelim im i jedno i drugo…

    Odgovori

  • Zvezdana

    9.4.2022 #4 Author

    Kako da ne…, malo sutra.

    Odgovori

  • ZVE84

    9.4.2022 #5 Author

    Teška priča…

    Odgovori

  • kaćica

    9.4.2022 #6 Author

    Crna Gora je prelepa.Jedva cekam ovo leto.

    Odgovori

  • STRELAC

    9.4.2022 #8 Author

    Sve najbolje susedima,ali nesto mi ta prognoza nije bas realna.CG pre svega nema klimu koja moze da produzi sezonu do sredine jeseni…tamo je vec u septembru hladno za kupanje.

    Odgovori

  • Bella

    9.4.2022 #9 Author

    Zato sto su digli cene vise nego prosle godine.

    Odgovori

  • SNEZANA

    9.4.2022 #10 Author

    Preskupi su bili I prosle godine

    Odgovori

  • Maša

    10.4.2022 #11 Author

    Uvek sam za cg, kome da ostavimo novac ako ne njima 🤷‍♀️

    Odgovori

  • Milovan94

    10.4.2022 #12 Author

    Nadam se da će sezona biti uspešna

    Odgovori

  • Pasparrtu

    10.4.2022 #13 Author

    Mislim da se Radulovic malo prestao… Nema teorije da sezona traje do pola jeseni,previse hladno za kupanje.. A to je ujedno i jedini razlog zasto turisti dolaze tamo tokom leta.

    Odgovori

  • GINKO

    12.4.2022 #14 Author

    Moje misljenje je da ce Crna Gora ove godine imati mnogo vise turista nego prošle godine

    Odgovori

  • NINICA

    31.5.2022 #15 Author

    Kao i svake godine Crna Gora će imati uspešnu sezonu!

    Odgovori

  • GINKO

    25.6.2022 #16 Author

    Naravno kada je cena iznajmljivanja skocila za 80 posto

    Odgovori

  • DIXI

    21.8.2022 #17 Author

    Prosto divne vesti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...