Za uspešnu turističku sezonu neophodan rad svim danima

Zbog neradne nedelje tržni centri u Crnoj Gori izgubili 20 odsto prometa

RegionVesti

6.4.2022 10:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Zbog neradne nedelje tržni centri u Crnoj Gori izgubili 20 odsto prometa Zbog neradne nedelje tržni centri u Crnoj Gori izgubili 20 odsto prometa
Uvođenje neradne nedelje u sektoru trgovine uticalo je na pad prometa, smanjenje zarada i otpuštanje radnika, saopštili su iz Privredne komore Crne Gore (PKCG)... Zbog neradne nedelje tržni centri u Crnoj Gori izgubili 20 odsto prometa

Uvođenje neradne nedelje u sektoru trgovine uticalo je na pad prometa, smanjenje zarada i otpuštanje radnika, saopštili su iz Privredne komore Crne Gore (PKCG) i dodali da bi zbog toga nedelja trebalo da bude radni dan za trgovce.

Tržni centri tvrde da mesečno gube milion evra zbog odluke o uvođenju neradne nedelje, koja je na snazi već dve i po godine, piše agencija Mina.

Kako je navela sekretarka Odbora za trgovinu PKCG Milica Lazarević, tržni centri samo zbog neradne nedelje beleže pad prometa od 20 odsto, a ako se uzmu u obzir posledice korona krize, gubici su znatno veći. To se, kako navodi, vidi i u odlukama poslodavaca da napuste tržni centar Delta City.

Savetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Filip Lazović najavio je da će ove sedmice pozvati sva poslovna udruženja na potpisivanje dokumenta o vraćanju radne nedelje.

On je naveo da se nada da će donosioci odluka i poslodavci imati sluha, te da je sada mnogo razloga zbog kojih treba razmišljati o vraćanju radne nedelje.

U PKCG smatraju da je neradna nedelja dovela trgovinske lance u neravnopravan položaj. Njihovu ulogu preuzele su benzinske pumpe, na kojima se od uvođenja neradne nedelje mogu kupiti brojni proizvodi– od ulja i mleka do brašna i hleba.

“Za turističke zemlje nije karakterističan zakon koji podrazumeva neradnu nedelju. Za uspešnu turističku sezonu i snabdevanje hotelskih i ugostiteljskih objekata neophodan je rad svim danima”, rekao je Lazović.

Iz PKCG i UPCG su poručili da od nove vlade očekuju da ima sluha za njihove zahteve, te da ponovno otvaranje prodavnica nedeljom ne znači da će svi radnici raditi toga dana.

  • BOJANA

    6.4.2022 #1 Author

    To je samo dok se ljudi ne naviknu.

    Odgovori

  • DANA

    6.4.2022 #2 Author

    I trgovci imaju dušu i porodice kad shvate da je nedelja neradna Lipovače radnim danima i doći će se na isto

    Odgovori

  • STRELAC

    6.4.2022 #3 Author

    Nece sezona trpeti toliko zbog neradne nedelje koliko zbog drugih stvari koje se tamo nikako ne menjaju decenijama unazad.

    Odgovori

  • GOCA BG

    6.4.2022 #4 Author

    Sada najbolje da ukinu da se nadomesti gubitak…

    Odgovori

  • LUKA

    6.4.2022 #5 Author

    Odlicna vest I kod nas treba da se uvede nedeljak neradna

    Odgovori

  • MARA

    6.4.2022 #6 Author

    Moraju biti produktivniji ostalim danima 😊

    Odgovori

  • TINA

    7.4.2022 #7 Author

    Za trgovinske radnje , posebno u turistickim mestima u toku sezone, podrazumeva se rad svim danima u mesecu

    Odgovori

  • FRUIT04

    9.4.2022 #8 Author

    I trgovci imaju svoje porodice I oni treba da imaju Slobodan Dan koji mogu provesti sa svojom porodicom kako unsezoni tako I van sezone.

    Odgovori

  • MAJALG

    9.4.2022 #9 Author

    Sasvim ocekivano, pogotovo sto je vikend period u nedelji kada su najveci prihodi trgovaca, zbog slobodnog vremena gradjana.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...