Turizam kao glavni pokretač ekonomije u 2021. godini

Crnogorski Savet stranih investitora objavio Belu knjigu

RegionVesti

28.3.2022 14:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Crnogorski Savet stranih investitora objavio Belu knjigu Crnogorski Savet stranih investitora objavio Belu knjigu
Indeks lakoće poslovanja u Crnoj Gori u prošloj godini je iznosio sedam, što je rekordna ocena od kada se ovo merenje obavlja, pokazalo je... Crnogorski Savet stranih investitora objavio Belu knjigu

Indeks lakoće poslovanja u Crnoj Gori u prošloj godini je iznosio sedam, što je rekordna ocena od kada se ovo merenje obavlja, pokazalo je najnovije izdanje Bele knjige, koju izrađuje Savet stranih investitora (SSICG).

SSICG je objavio 11. izdanje svog ključnog dokumenta — Bele knjige — u kojem strani investitori na osnovu svoje percepcije sagledavaju poslovni ambijent i ukazuju na glavne izazove sa kojima se suočavaju u Crnoj Gori.

Indeks se kreće od jedan do deset, gde jedan predstavlja najlošiju ocenu, a deset najbolju. Izračunava se na osnovu upitnika, na koji je odgovorilo 80 odsto članstva saveta, piše Mina.

Rezultat za prošlu godinu pokazuje značajan rast u odnosu na godinu ranije, kada je iznosio 6,4.

Izvršni direktor SSICG Ivan Radulović kazao je da rast indeksa za prošlu godinu govori da u malim ekonomijama percepcija oporavka može brzo da se detektuje. Kako navodi, sektori kao što su turizam, telekomunikacije, informaciono-komunikacione tehnologije (ICT) i trgovina zabeležili su najveće pozitivne pomake i time uticali na rast čitavog indeksa.

On je naveo da je u prošloj godini zabeležen rast svih pojedinačnih sektorskih indeksa.

„Najveći indeks i ove godine ima sektor telekomunikacija i informacionih tehnologija, 7,7. Sektori turizma i trgovine beleže najveći rast, za 0,8 poena, transporta i logistike 0,6 poena, bankarstva i finansija 0,4 poena i sektor proizvodnje i energetike 0,3 poena“, precizirao je Radulović.

Sa ciljem da se ocene pojedinačne kategorije koje su važne za poslovanje kompanija, a za čiji razvoj uslove obezbeđuju institucije u Crnoj Gori, objavljen je pregled ocena u pet kategorija.

Za četiri – razvoj nekretnina, oporezivanje, korporativno upravljanje i vladavinu prava – evidentirana je niža ocena u odnosu na prethodnu godinu, dok je za tržište rada i zapošljavanje isti rezultat, kaže Radulović.

Kada se pogleda svih pet kategorija, najviša ocena u proseku iznosi 6,1, a Radulović opominje da su to oblasti koje su već godinama prepoznate kao prioritetne za unapređenje.

„Nažalost, i ove godine rezultati posebno zabrinjavaju u oblasti vladavine prava, koja beleži pad od 0,4 poena i iznosi 4,9, što je skoro na nivou od prije 2011. godine, kada je vladavina prava imala ocenu 4,8“, saopštio je Radulović.

Pad od 0,4 zabeležen je kod ljudskog kapitala, sa ocenom 5,7, koja je najniža do sada.

Digitalizacija javnog sektora ima ocenu 5,1 ili pad od 0,3, propisi o zaštiti ličnih podataka 5,9 ili pad od 0,1, javne nabavke beleže rast od 0,7, dok regulativa koja se odnosi na javno-privatno partnerstvo ostaje sa nepromenjenom ocenom od 5,8.

Ove kategorije imaju “kontinuirano niske ocene koje se kreću do 5,9, sa izuzetkom javnih nabavki, i od 2016. godine ne beleže značajniji rast“, navodi Radulović.

Predsednik SSICG Kristof Šen (Christoph Schoen) saopštio je da je prošla godina bila veoma uspešna u smislu ekonomskog oporavka.

„Iako je turizam bio glavni razlog istorijske recesije od preko 15 odsto tokom 2020. godine, on je bio pokretač oporavka ekonomije od skoro 11 odsto u prošloj godini“, naveo je Šen.

Govoreći o bankarskom sektoru, Šen je rekao da su poslovni rezultati u prošloj godini bili bolji nego što se očekivalo.

„Bez obzira što smo imali veliku recesiju, bankarski sektor je odoleo krizi i nije se smanjila poslovna aktivnost, zahvaljujući pozitivnim merama koje su preduzeli vlada i crnogorska centralna banka (CBCG)“, smatra Šen.

Pretprošla godina bila potpuno izgubljena zbog korona krize, a u su vladi bili skeptični kada je prošla godina u pitanju, naveo je potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović.

„Mi ćemo verovatno, kao i sve ostale zemlje, izgubiti značajan deo, a možda i celo tržište koje se tiče ruskih i ukrajinskih turista, a koje za Crnu Goru nije malo. Međutim, moramo da krenemo putem otvaranja novih tržišta“, saopštio je Abazović.

  • GOCA BG

    28.3.2022 #1 Author

    Bez rusa i ukrajinaca su na velikom gubitku,otvorice se oni ka nekom novom trzistu…

    Odgovori

  • Bella

    28.3.2022 #2 Author

    Oni se najvise uzdaju u turizam.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...