PRITISAK EU I SAD SE NASTAVLJA Švedska se pridružuje državama koje su zabranile upotrebu Huawei i ZTE opreme, ali Mađarska udara kontru

EUFirme u fokusuHi-techLifestyleU fokusuVesti

20.10.2020 18:52 Autor: Marko Miladinović 1

PRITISAK EU I SAD SE NASTAVLJA Švedska se pridružuje državama koje su zabranile upotrebu Huawei i ZTE opreme, ali Mađarska udara kontru PRITISAK EU I SAD SE NASTAVLJA Švedska se pridružuje državama koje su zabranile upotrebu Huawei i ZTE opreme, ali Mađarska udara kontru
Švedska Agencija za poštu i telekomunikacije (PTS) saopštila je da kompanije koje su dobile odobrenje za učešće u nadmetanju za dobijanje licence na osnovu... PRITISAK EU I SAD SE NASTAVLJA Švedska se pridružuje državama koje su zabranile upotrebu Huawei i ZTE opreme, ali Mađarska udara kontru

Švedska Agencija za poštu i telekomunikacije (PTS) saopštila je da kompanije koje su dobile odobrenje za učešće u nadmetanju za dobijanje licence na osnovu procena švedske vojske i bezbednosne službe, moraju da uklone delove koje su proizvele kineske kompanije Huawei i ZTE iz svoje mrežne opreme do 1. januara 2025.

Evropske vlade preispituju ulogu kineskih kompanija u izgradnji svojih mreža pod pritiskom SAD, koje tvrde da one predstavljaju bezbednosnu pretnju.

Velika Britanija je u julu postala prva evropska država koja je naredila da se oprema koju je proizveo Huawei u potpunosti izbaci iz 5G mreže. Iako EU zvanično još uvek nije podržala američki zahtev, preporuka Evropske komisije je da se na tenderima za nabavku mrežne opreme posebno povede računa o delovima koji potiču od kineskih proizvođača, uz „podsećanje“ da postoje i kvalitetni evropski ponuđači, misleći najpre na kompanije Nokia i Ericsson.

Kao posledica ove preporuke, telekomunikacioni operateri iz država članica EU u poslednjih nekoliko meseci zaista su birali opremu iz pomenute dve kompanije, uz dodatak južnokorejskog Samsunga.

Nasuprot njima, predstavnici Deutsche Telekom, najvećeg evropskog operatera, javno su osudili pritisak od strane SAD i EU, naglasivši da odluka o nabavci mrežne opreme ne bi smela da bude „politički motivisana“. Deutsche Telekom je još pre godinu i po dana, kada su se prvi put pojavile američke optužbe o mogućem korišćenju kineske opreme za potrebe špijuniranja, objavio da bi eventualno izbacivanje delova mrežne opreme koji su proizvedeni u Kini moglo nekoliko godina da uspori pokretanje 5G mreže u Nemačkoj.

Neusaglašenost po ovom pitanju u EU bloku dodatno ističe Mađarska, čiji je ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto baš danas najavio da će Huawei u Budimpešti izgraditi istraživački i razvojni centar koji će zaposliti najmanje 100 lokalnih inženjera. Sijarto je rekao da je saradnja između Mađarske i Kine bolja nego ikad i istakao da ova investicija predstavlja prekretnicu u mađarskom otvaranju prema „istočnoj strategiji“.

  • IVAN

    22.5.2022 #1 Author

    Sta reci nego jedna velika sramota

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...