PRIVATIZACIJA NIJE DALA REZULTATE Italijanska vlada vraća pod svoju kontrolu velika preduzeća

BiznisEUVesti

19.7.2020 13:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

PRIVATIZACIJA NIJE DALA REZULTATE Italijanska vlada vraća pod svoju kontrolu velika preduzeća PRIVATIZACIJA NIJE DALA REZULTATE Italijanska vlada vraća pod svoju kontrolu velika preduzeća
Dvadeset godina nakon što su u Italiji privatizovana neka javna preduzeća, sada se razgovara o obrnutom procesu, povratku velikih kompanija pod okrilje države. Te... PRIVATIZACIJA NIJE DALA REZULTATE Italijanska vlada vraća pod svoju kontrolu velika preduzeća

Dvadeset godina nakon što su u Italiji privatizovana neka javna preduzeća, sada se razgovara o obrnutom procesu, povratku velikih kompanija pod okrilje države. Te velike kompanije, poput “Alitalije”, najveće železare u Evropi “Ilva”, ili “Autostrade”, kao najnovijeg slučaja u nizu, čini se da nemaju drugog izgleda za ozdravljenje, sem podržavljenja.

Ta ideja ujedinjuje većinu u aktuelnoj italijanskoj vladi (Pokret Pet Zvezdica i Demokratsku Partiju), ali i partije opozicije, kao što je Liga.

Razlozi za vraćanje pod javnu kontrolu velikih preduzeća su različiti, prenosi Tanjug navode Radio Kopra.

U slučaju železare u pitanju su višegodišnji uzaludni napori da se komanija izvuče iz dugova, koji su se gomilali, dok se “Alitalija”, nacionalni avio prevoznik, pokazao nekonkurentnim na svetskom tržištu.

Foto: Printscreen youtube

Kada je reč o bankama, koje je nakon bankrota morala da spasava država poput velike i važne “Monte Dei Paski di Siena”, podržavljenje je bio način da se povrati poverenje klijenata i građana.

Motiv za deprivatizaciju jeste, po oceni medija, da se preduzeća i kompanije od vitalnog interesa, kao što je slučaj sa telekomunikacijama, stave pod kontrolu države.

“Čini se da nam je proteklih dvadeset godina pokazalo nesposobnost italijanskog kapitalizma da upravlja firmama efikasno, uz dobit i poštovanje građana”, navodi se u komentaru portala Radio Kopra, uz ocenu da je „zabrinjavajuće što nema plana, niti kriterijuma kako upravljati sektorima koji su od strateške važnosti za zemlju”.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...