Vazduhoplovna akademija i nemački MTU razvijaju program dualnog obrazovanja u Srbiji

Privreda i obrazovanje na zajedničkom zadatku školovanja novih avioinženjera

BiznisBolji posaoInfrastrukturaInvesticijePreduzetnikSrbijaVesti

27.7.2021 15:20 Autor: Marko Andrejić 0

Privreda i obrazovanje na zajedničkom zadatku školovanja novih avioinženjera Privreda i obrazovanje na zajedničkom zadatku školovanja novih avioinženjera
Vest da je JAT Tehnika izgubila licencu, odnosno EASA sertifikat za održavanje aviona koji lete iznad Evrope, odjeknula je tokom proteklog vikenda širom regiona.... Privreda i obrazovanje na zajedničkom zadatku školovanja novih avioinženjera

Vest da je JAT Tehnika izgubila licencu, odnosno EASA sertifikat za održavanje aviona koji lete iznad Evrope, odjeknula je tokom proteklog vikenda širom regiona. O tome kako je došlo do ovakve situacije, godinu i po dana nakon privatizacije, biće još dosta priče, ali ono što je ostalo nesporno jeste kvalitet srpskih inženjera u ovoj oblasti, koji je prepoznat širom sveta.

Uostalom, to je bio i jedan od razloga što je nemačka kompanija MTU Aero Engines, jedan od globalnih lidera u oblasti proizvodnje i servisa motora aviona, odlučila da dođe u Srbiju. Zaokružen sistem vazduhoplovnog obrazovanja u našoj zemlji školuje kvalitetne kadrove, pa je tako plan MTU Maintenance Serbia da tokom prve faze razvoja fabrike u Novoj Pazovi zaposli između 400 i 500 radnika.

Nedavno su počeli i sa intenzivnim procesom regrutacije.

Kvalitetni kadrovi presudni za investiciju

Prilikom odlučivanja stranih investitora da li da dođu i ulažu u Srbiju među presudnim faktorima uvek je školovan lokalni kadar, a u ovom slučaju pokazala se značajnom i dobra saradnja sa Vazduhoplovnom akademijom iz Beograda. To bi mogao da bude veliki plus i za kompaniju MTU, ali i za radnike u Srbiji, koji će imati dodatnu priliku za zapošljavanje i usavršavanje.

U prvoj fazi MTU Maintenance Serbia planira da zaposli oko 400-500 ljudi. Trenutno tražimo stručnjake u oblastima tehnologije popravki, kvaliteta, logistike, finansija i ljudskih resursa. Interesovanje za oglašene pozicije je veoma veliko i do sada smo bili uspešni u pronalaženju talenata koji su nam potrebni. Već imamo tim koji broji više od 60 ljudi”, kažu za Biznis.rs iz kompanije MTU Maintenance.

Što se tiče saradnje sa Vazduhoplovnom akademijom, iz MTU navode da su posvećeni obuci vazduhoplovnog osoblja u Srbiji i da snažno podržavaju sprovođenje dualnog programa obrazovanja – kombinaciju teorijske obuke na Akademiji i praktične stručne obuke u MTU – od prvog dana.

“Tokom protekle dve godine, MTU je sarađivao sa srpskim Ministarstvom prosvete na razvoju Vazduhoplovne akademije u Beogradu u vodeći trening centar za vazduhoplovne profesije. U skladu sa standardima kvaliteta vazduhoplovne industrije, profili poslova posebno prilagođenih tehnologiji motora primenjeni su već u septembru 2020. godine, a prvi stručnjaci MTU Maintenance Srbija već su obučeni”, ističu naši sagovornici i dodaju da je ovo prvi put da MTU razvija program dualnog obrazovanja van Nemačke.

Foto: MTU Maintenance

“Zajedno sa Vazduhoplovnom akademijom obučavaćemo mlade ljude koji su entuzijastični zbog uzbudljivog posla u visokotehnološkoj industriji poput vazduhoplovstva, pretvarajući ih u kvalifikovane radnike za MTU tim svetske klase”, kažu iz kompanije MTU.

Nemački model i u srpskoj školi

Vazduhoplovna akademija je od 2011. godine ovlašćeni trening centar EASA za školovanje vazduhoplovno-tehničkog osoblja.

Dolazak nemačke kompanije MTU donosi značajno tehnološko unapređenje procesa školovanja, naročito kada je u pitanju sticanje stručnih kompetencija naših učenika. Zajedno sa kompanijom MTU, za njihove potrebe, razvili smo potpuno novi obrazovni profil – Aviomehatroničar”, kaže za Biznis.rs direktor Vazduhoplovne akademije u Beogradu Goran Cvijović.

On objašnjava da su u ovaj kurikulum ugrađena najbolja iskustva nemačkog modela dualnog obrazovanja i najviši standardi školovanja vazduhoplovno-tehničkog osoblja u skladu sa EASA regulativom.

“Jedan od razloga dolaska MTU u Srbiju je i potencijal koji je prepoznat u kapacitetima Vazduhoplovne akademije. Rezultat naše saradnje je i potpisivanje strateškog sporazuma po kome postajemo trening centar za potrebe ove kompanije”, ističe naš sagovornik.

Kako navodi Cvijović, dosadašnja saradnja sa kompanijom MTU rezultirala je upravo kreiranjem novih nastavnih planova i programa i formiranjem zajedničkog trening centra. Radovi na rekonstrukciji objekta trening centra započeli su ovog meseca, a Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja investira 191 milion dinara u ovaj projekat.

“Završetak radova očekuje se početkom 2022. godine, kada je planirana instalacija opreme vredne 2,9 miliona evra. Na taj način biće uspostavljeni kapaciteti koji će moći da odgovore na zahteve MTU-a, ne samo za školovanje kadrova potrebnih u Srbiji, već i za njihove fabrike u drugim zemljama. Takođe, nastavljamo saradnju u razvoju studijskih programa na Visokoj školi strukovnih studija i očekujemo da će sporazum koji se odnosi na ovu saradnju biti potpisan početkom avgusta u Vladi Srbije”, zaključuje Goran Cvijović.

Još tri studijska programa na Visokoj školi

U srednjoj školi Vazduhoplovne akademije učenici se školuju na pet vojnih i šest civilnih obrazovnih profila. Vojni profili školuju kadrove za potrebe Vojske Srbije i MUP-a za zanimanja održavanja aviona, helikoptera, raketnih i radarskih sistema. Civilni profili pokrivaju zanimanja koja se bave održavanjem i zemaljskim opsluživanjem vazduhoplova, bezbednošću aerodroma, traganjem i spasavanjem, kao i bezbednošću informaciono-komunikacionih sistema u vazdušnom saobraćaju.

Kako ističe direktor Vazduhoplovne akademije, ovo je škola u kojoj su svi obrazovni profili dualni.

“Školujući učenike za zanimanja u oblasti avio industrije, integrišući zahteve nacionalne i evropske regulative, koja se odnosi na ovu oblast, napravili smo planove i programe dualnih obrazovnih profila. Ovaj proces realizuje se uz saradnju sa ključnim partnerima Air Serbia, Aerodrom Nikola Tesla, JAT Tehnika, MTU, kao i sa Ministarstvom odbrane i Ministarstvom unutrašnjih poslova. Kao logičan nastavak ovog procesa Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja osnovalo je Visoku školu strukovnih studija na kojoj se upravo završava procedura akreditacije tri dualna studijska programa: Vazdušni saobraćaj, Vazduhoplovno mašinstvo i Kontrola letenja”, kaže Goran Cvijović.

Tagovi
AVION

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...