direktne strane investicije premašile dve milijarde dinara

Privreda Srbije u prvoj polovini 2021. porasla 7,6 odsto

SrbijaVesti

16.9.2021 13:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Privreda Srbije u prvoj polovini 2021. porasla 7,6 odsto Privreda Srbije u prvoj polovini 2021. porasla 7,6 odsto
Srbija je za prvih šest meseci ove godine imala stopu privrednog rasta od 7,6 odsto i očekujemo da ćemo biti među prve tri zemlje... Privreda Srbije u prvoj polovini 2021. porasla 7,6 odsto

Srbija je za prvih šest meseci ove godine imala stopu privrednog rasta od 7,6 odsto i očekujemo da ćemo biti među prve tri zemlje u Evropi po brzini rasta i dinamici oporavka, naveo je ministar finansija Siniša Mali.

On je u tekstu pisanom za jubilarni broj „Blica“ istakao da se očekuje da će privredni rast za celu godinu iznositi najmanje 6,5 odsto.

„Važan je i podatak da je naš kumulativni rast od 2017. godine, kada je završena fiskalna konsolidacija, do ove godine iznosio 17,2 odsto. U istom periodu Hrvatska je imala kumulativni rast od 5,4 odsto, Severna Makedonija 6,4 odsto, Crna Gora 8,4 odsto, Bosna i Hercegovina devet procenata i Albanija 11,4 odsto“, naveo je Mali.

Istakao je i da se u 2022. godini očekuje novo povećanje penzija, plata kao i minimalne zarade.

Kada je reč o direktnim stranim investicijama one su u prvih sedam meseci ove godine iznosile dve milijarde i 72 miliona dinara, što je za oko 30 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Ministar je naveo i da je budžetom za ovu godinu za kapitalne investicije opredeljeno oko 430 milijardi dinara, odnosno 7,2 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...