Hrvatska naftna kompanija postaje glavni dobavljač goriva u Sloveniji

Ina preuzima trećinu OMV Slovenije

EURegionVesti

16.9.2021 08:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ina preuzima trećinu OMV Slovenije Ina preuzima trećinu OMV Slovenije
Iz Ine je saopšteno da je sa mađarskom grupacijom Mol zaključen ugovor kojim će hrvatska naftna kompanija povećati svoj vlasnički udeo u slovenačkom OMV-u... Ina preuzima trećinu OMV Slovenije

Iz Ine je saopšteno da je sa mađarskom grupacijom Mol zaključen ugovor kojim će hrvatska naftna kompanija povećati svoj vlasnički udeo u slovenačkom OMV-u sa postojećih 7,75 na 33 odsto. Ovo je finalizacija tromesečnih dogovora nakon što je austrijski OMV objavio da prihvata ponudu za prodaju preostalih 92,25 odsto.

Detalji odnosa između Ine i Mola dogovoreni u ovom odnosu nisu objavljeni, a iz Ine pojašnjavaju da je zapravo reč tek o ugovoru o zajedničkom nastupu u ovoj transakciji, te da će se u daljoj fazi svi detalji i odnosi konkretizovati.
Iz austrijskog OMV-a naznačili su da bi dovršetak ovoga procesa realno bilo očekivati početkom iduće godine, piše Poslovni.hr.

Ovaj ugovor zapravo je prvi korak potreban za konačno zaključenje ugovora sa Austrijancima, a potom sledi treća faza – čekanje pozitivne ocene dopuštene koncentracije tržišta od strane slovenačke agencije za zaštitu konkurencije.

Za sada, i bez OMV-ovih 120 benzinskih pumpi, Mol kao grupacija ima poziciju trećeg glavnog igrača u Sloveniji, s Molovih 48 i Ininih pet benzinskih pumpi.

INA, d.d.

Avenija V. Holjevca 10, 10000 Zagreb, Hrvatska

Poslovni prihodi (EUR):
1.886.791.115,67 (2020)
Broj zaposlenih:
3.536 (2020)

Petrol je na slovenačkom tržištu vodeći u tom sektoru, sa 318 stanica. OMV-ovih 120 benzinskih pumpi čini 21 odsto tržišnog udela pa bi s postojećom mrežom grupacija Mol nakon akvizicije ukupno imala mrežu koja čini gotovo 30 odsto tržišta u Sloveniji.

Poznata je ukupna cena koju će grupacija Mol platiti u ime obe kompanije (Mol i Ina) OMV-u – za ukupan paket od 92,25 odsto vlasništva, jednom kad bude finalizovan, izdvojiće 301 milion evra. Aranžman između Ine i Mola obuhvaće još niz pitanja, poput najavljenog odabira Ine za glavnog dobavljača goriva za sve benzinske stanice koje će grupacija nakon preuzimanja imati u Sloveniji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...