ZAPADNE ZEMLJE OSUDILE BELORUSIJU ZBOG INCIDENTA

Prizemljenje aviona Ryanaira u Minsku „čin državnog terorizma“

SvetVesti

24.5.2021 13:51 Autor: Vladimir Jokanović 0

Prizemljenje aviona Ryanaira u Minsku „čin državnog terorizma“ Prizemljenje aviona Ryanaira u Minsku „čin državnog terorizma“
Evropski savet razmatraće slučaj prinudnog prizemljenja aviona kompanije Ryanair u Minsku, a predsednik Saveta Šarl Mišel (Charles Michel) rekao je da incident neće ostati... Prizemljenje aviona Ryanaira u Minsku „čin državnog terorizma“

Evropski savet razmatraće slučaj prinudnog prizemljenja aviona kompanije Ryanair u Minsku, a predsednik Saveta Šarl Mišel (Charles Michel) rekao je da incident neće ostati bez posledica. Dok je u nedelju civilni avion sa 171 putnikom nadletao vazdušni prostor Belorusije kontrola leta je posadi naložila sletanje uz objašnjenje da sumnja da je u letelici bomba.

Iako je avion u tom trenutku bio bliži Viljnusu nego Minsku, promenio je putanju i sleteo u glavni grad Belorusije, u pratnji vojnog lovca bombardera, kako prenosi Guardian. Posle detalnjog pregleda aviona bomba nije pronađena, ali je beloruski opozicioni aktivista i bloger Roman Protaševič priveden na aerodromu, a avion je zatim nastavio let prema glavnom gradu Litvanije.


Američki i evropski zvaničnici oštro su osudili ovaj događaj, tražeći da Protaševič bude odmah oslobođen. Ursula fon der Lejen (Ursula von der Leyen), šefica Evropske komisije, rekla je da će „nečuveno i nezakonito ponašanje imati posledice“, a američki državni sekretar Antoni Blinken osudio je „šokantan čin“. Poljski premijer Mateuš Moravjecki nazvao je to „neviđenim aktom državnog terorizma“.

Izvor: BBC



Majkl Martin (Michael Martin), premijer Irske, gde je sedište kompanije Rajaner, opisao je slučaj kao „apsolutno neprihvatljiv“. Kompanija Ryanair uputila je izvinjenje putnicima zbog kašnjenja „izvan kontrole“ i saopštila da je o događaju obavestila sve relevantne nacionalne i evropske agencije za bezbednost.

Izvršni direkotor irske aviokompanije Majkl O’Leri (Michael O’Leary) ocenio je da je reč o „otmici koju sponzoriše država“. On je naveo da je događaj bio zastrašujući za posadu, jer su putnici držani pod naoružanom stražom dok su im koferi pretraženi, prenosi WHTC.

Beloruski državni mediji izvestili su da njihove vlasti nisu imale drugi izbor osim da prizemlje avion nakon sumnje da je postavljena bomba. Zamenik ruske Državne dume Leonid Kalašnjikov izjavio je da Belorusija ima pravo da bira one metode koje smatra „izvodljivim i neophodnim“ za borbu protiv pretnji svojoj nacionalnoj beznbednosti, prenosi Moscow Times.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...