cena zavisi od više faktora

Probne tablice dodatni trošak pri kupovini neregistrovanog automobila

AutomobiliLifestyleSrbijaVesti

14.11.2021 08:01 Autor: Miljan Paunović 2

Probne tablice dodatni trošak pri kupovini neregistrovanog automobila Probne tablice dodatni trošak pri kupovini neregistrovanog automobila
Prilikom kupovine automobila, osim osnovnog troška – cene samog vozila, vozače često sačeka još jedna, ne tako mala stavka. Reč je o probnim tablicama,... Probne tablice dodatni trošak pri kupovini neregistrovanog automobila

Prilikom kupovine automobila, osim osnovnog troška – cene samog vozila, vozače često sačeka još jedna, ne tako mala stavka. Reč je o probnim tablicama, ukoliko vozilo nije već registrovano.

Naime, automobil ne možete da odvezete sa mesta kupovine ukoliko on nije registrovan (kako nov tako i polovan), a da biste to uradili potrebne su probne tablice koje služe kao zamena dok vozilo ne dobije one redovne, na duži vremenski rok.

Iz agencije za prodaju vozila Viacar 2014 u Beogradu za Biznis rs. kažu da se probne tablice izdaju za vozila bez tablica, odnosno ocarinjena ili odjavljena.

„I to je najčešće u slučaju da se vozila transportuju od mesta gde su kupljena do mesta gde će biti registrovana, kao i u svrhu tehničkog pregleda, ispitivanja ili prepravljanja. Dakle, ne mogu se izvaditi za vozilo sa isteklom registracijom, kako to većina misli, jer vozilo koje ima tablice ne može da dobije još jedne. Takođe, mogu se izvaditi za vozila koja se prepravljaju ili ispituju (na primer, ako se prema uputu sa tehničkog pregleda utiskuju broj motora ili šasije)“, kažu iz ove auto-kuće.

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova piše da se tablice za privremeno označavanje vozila izdaju za motorna i priključna vozila koja su prepravljena ili popravljena, kao i za novoproizvedena vozila koja treba da se prevezu od proizvođača do mesta gde će biti skladištena, ili do mesta gde će biti registrovana.

Probne tablice mogu biti priličan trošak, a on zavisi od više faktora. Pre svega, od broja dana na koji ih uzimate, ali i od vrste vozila, odnosno polise osiguranja.

Gužva u saobraćaju
Foto: Tanjug

„Najduži vremenski rok za izdavanje tablica označenim PROBA je 15 dana, a najkraći 24 sata. Cena tablica varira u zavisnosti od broja dana za koji su vam potrebne. Osim Republičke administrativne takse po danu u iznosu od 1.350 dinara, jednokratno se plaćaju još 366 dinara Zavodu za izradu novčanica i 280 dinara za zahtev. Polisa osiguranja se obračunava procentualno broju dana, do tri dana pet odsto od godišnje premije, do sedam dana 10 odsto, a do 15 dana 15 procenata. Na visinu premije polise osiguranja utiče snaga motora vozila. Ovim iznosima treba dodati i cenu tehničkog pregleda koja u Beogradu u ovom trenutku u proseku iznosi 7.000 dinara za obična putnička vozila“ objašnjavaju iz Viacar 2014.

Iz ove agencije kažu da je u njihovom slučaju procedura za dobijanje probnih tablica jednostavna.

„Sam postupak vađenja tablica ne traje duže od 15-20 minuta, a dokumentacija zavisi od porekla vozila. Zahtev za probne tablice popunjava se na licu mesta, a takođe je neophodan i dokaz o tehničkoj ispravnosti vozila, osim za vozila koja se odvoze na tehnički pregled. Dakle, za vozila iz uvoza to su: carinska deklaracija, inostrani račun i saobraćajna, dokaz o vlasništvu, lična karta vlasnika i lična karta i vozačka dozvola vozača. Ukoliko je vozilo domaće, neophodno je sledeće: odjavljena saobraćajna, dokaz o vlasništvu (obično su to kupoprodajni ugovor ili ugovor o poklonu overeni kod notara), plaćen porez u zavisnosti od situacije, polisa osiguranja ukoliko je važeća i naravno lična dokumenta vlasnika i vozača“, kažu iz Viacar 2014 i dodaju da vozilom obeleženim probnim tablicama ne mora da upravlja striktno vlasnik, što je takođe još jedna zabluda onih kojima su potrebne, već vozač može biti i drugo lice sa važećom ličnom kartom i vozačkom dozvolom.

„Moramo da napomenemo da se vozači ne mogu menjati za vreme važenja tablica, već to treba da bude lice navedeno u zahtevu i potvrdi“, ističu naši sagovornici.

Kalkulator cena za probne tablice

Kazna za slučaj vožnje vozila bez probnih tablica, ako su potrebne, je dva kaznena poena, kao i novčana kazna od 15.000 do 30.000 dinara ili zatvor od 30 dana.

„Probne tablice se izrađuju, odnosno štampaju, na belom kartonu čije su dimenzije 34×18 centimetara. Kod putničkih automobila postavljaju se u donjem desnom uglu sa unutrašnje strane vetrobranskog stakla a sa zadnje strane u levom uglu ispod zadnjeg stakla. U slučaju nepropisno postavljenih probnih tablica možete biti kažnjeni sa dva kaznena poena i novčanom kaznom od 6.000 do 20.000 dinara“, potvrdili su nam iz firme za tehnički pregled vozila ResRota u Beogradu.

Na internetu se mogu pronaći i kalkulatori cena probnih tablica, međutim za njih stručnjaci iz ove oblasti kažu da nisu dovoljno pouzdani. Možda mogu da posluže kao primer koliko bi otprilike trebalo izdvojiti novca za PROBA tablice. U zavisnosti od broja dana za koji su vam potrebne, cene se, prema ovom kalkulatoru, kreću od oko 4.000 za dan, pa do skoro 43.000 dinara za 15 dana ukoliko je vozilo snage motora 55KW.

  • GocaBG

    14.11.2021 #1 Author

    Toliko para izdvojiti za kartonske tablice…previse za nas standard…

    Odgovori

  • Ljilja

    15.11.2021 #2 Author

    Lepo , eto sada i to znamo.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...