Dašak optimizma u sektoru maloprodaje

Prodavci kompjutera i vozila u Nemačkoj zadovoljni, manjak kupaca u „uradi sam“ radnjama

EUVesti

9.10.2023 13:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Prodavci kompjutera i vozila u Nemačkoj zadovoljni, manjak kupaca u „uradi sam“ radnjama Prodavci kompjutera i vozila u Nemačkoj zadovoljni, manjak kupaca u „uradi sam“ radnjama
Nemački trgovci nešto lošije su ocenili poslovnu situaciju u toj delatnosti u septembru u odnosu na avgust, ali su se očekivanja za narednih nekoliko... Prodavci kompjutera i vozila u Nemačkoj zadovoljni, manjak kupaca u „uradi sam“ radnjama

Nemački trgovci nešto lošije su ocenili poslovnu situaciju u toj delatnosti u septembru u odnosu na avgust, ali su se očekivanja za narednih nekoliko meseci blago poboljšala, pokazalo je istraživanje nemačkog instituta IFO.

„Nedavno primetno povećanje prihoda među mnogim potrošačima trebalo bi da dodatno ojača kupovnu moć, a korist od toga imaće i trgovci“, ocenio je stručnjak IFO Patrik Hopner (Patrick Hoppner).

Prodavci računara i softvera, kao i motornih vozila svoju trenutnu situaciju ocenjuju relativno dobrom, pokazalo je istraživanje minhenskog instituta.

Izvor: ifo Business Survey, September 2023.

„S druge strane, mnogi drugi prodavci robe za ličnu upotrebu i domaćinstvo, kao i vlasnici prodavnica nameštaja i ‘uradi sam’ radnji požalili su se da su kupci oprezni„, rekao je Hoppner i dodao da oni, shodno tome, svoju poslovnu situaciju ocenjuju kao relativno lošu.

U drugom kvartalu, 81,9 odsto anketiranih prodavnica nameštaja prijavilo je da je učestalost kupaca suviše mala, a isto su naveli i iz 58,3 odsto „uradi sam“ prodavnica.

Maloprodaja igračaka (15,9 odsto) i maloprodaja hrane i pića (18,1 odsto) najmanje su pogođene nedostatkom kupaca.

„Sve u svemu, 37,8 odst trgovaca se žalilo da su prodavnice previše prazne“, istakao je institut IFO u saopštenju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.