narudžbine korigovane za rast cena pale za 21 odsto

Nemačka mašinska industrija trpi zbog slabe globalne privrede

Vesti

4.10.2023 17:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nemačka mašinska industrija trpi zbog slabe globalne privrede Nemačka mašinska industrija trpi zbog slabe globalne privrede
Slabosti globalne privrede kontinuirano stvaraju probleme i nemačkoj mašinskoj industriji koja, prema rečima njenih predstavnika, ima sve manje narudžbina. U avgustu, narudžbine korigovane za... Nemačka mašinska industrija trpi zbog slabe globalne privrede

Slabosti globalne privrede kontinuirano stvaraju probleme i nemačkoj mašinskoj industriji koja, prema rečima njenih predstavnika, ima sve manje narudžbina.

U avgustu, narudžbine korigovane za rast cena pale su za 21 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, saopštilo je u sredu udruženje mašinske industrije VDMA, prenosi agencija dpa.

Domaće narudžbine opale su za 13 odsto dok su one iz inostranstva, u toj pretežno izvozno orijentisanoj privrednoj grani, pale za 24 odsto.

„Nažalost, preokret u broju narudžbina iz Nemačke i iz inostranstva nije na vidiku, s obzirom na stalno posrtanje globalne privrede“, ocenio je ekonomski stručnjak VDMA Olaf Vortman (Olaf Wortmann).

U nešto manje slabom periodu od juna do avgusta narudžbine su se smanjile za 16 odsto u odnosu na isto tromesečje 2022. godine.

Kompanije i dalje uspešno posluju zahvaljujući starim zalihama narudžbina, tako da je proizvodnja od januara do jula realno porasla za 1,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Međutim, situacija se razlikuje od preduzeća do preduzeća, a četvrtina firmi kaže da mogu više da proizvode ako imaju više mušterija.

Stručnjaci udruženja mašinske industrije očekuju da će godišnja proizvodnja 2023. realno opasti za dva odsto.

Procentualno isti pad očekuje se i sledeće godine, nedavno je prognozirala VDMA.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...