Najavljeno više od 20 projekata, uključujući fabrike čipova i baterija

Na istoku Nemačke planirane investicije vrednije od 50 milijardi evra

BiznisEUInvesticije

3.10.2023 13:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Na istoku Nemačke planirane investicije vrednije od 50 milijardi evra Na istoku Nemačke planirane investicije vrednije od 50 milijardi evra
Na istoku Nemačke planira se više od 20 velikih investicija vrednih preko 50 milijardi evra, izjavio je ministar privrede Robert Habek (Robert Habeck) povodom... Na istoku Nemačke planirane investicije vrednije od 50 milijardi evra

Na istoku Nemačke planira se više od 20 velikih investicija vrednih preko 50 milijardi evra, izjavio je ministar privrede Robert Habek (Robert Habeck) povodom Dana nemačkog jedinstva.

U intervjuu za novine medijske grupe Funke, Habeck je naveo da se radi o projektima poput fabrike čipova u Saksoniji-Anhaltu i Saksoniji ili otvaranju kompanija za baterije u Brandenburgu, koji će voditi daljim ulaganjima, na primer u građevini i sektoru usluga, prenela je agencija DPA.

„Napredujemo i planovi su sve konkretniji. I tako ćemo nastaviti dalje, istrajni da projekti budu uspešni“, rekao je Habek i dodao da je finansijska podrška istočnim regionima Nemačke pri vrhu je dnevnog reda ministarstva koje predvodi.

Direktorka Saveta ekonomskih stručnjaka nemačke vlade Monika Šnicer (Monika Schnitzer) rekla je za Rheinische Post da su čipovi važni za mnoge industrije, poput automobilske.

„Iz nemačke i evropske perspektive, potpuno je logično imati ovu proizvodnju lokalno, posebno iz geostrateških razloga.“

Region oko Drezdena, kako napominje DPA, može da se pohvali velikom ponudom kvalifikovanih radnika, dobavljača i naučno-istraživačkih centara.

Šnicer je, međutim, rekla da brine podrška na istoku zemlje koju u anketama ima desničarska stranka Alternativa za Nemačku (AfD) što, dodala je, nije zbog ekonomske situacije.

„Objašnjenje pre treba tražiti u dugotrajnom osećaju nesigurnosti, u utisku stalnih promena“, zaključila je Monika Šnicer.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...