Neostvarena saradnja kineske i nemačke kompanije

Nio vodio pregovore o povezivanju sa Mercedesom

AutomobiliSvet

29.9.2023 10:16 Autor: Vladimir Jokanović 0

Nio vodio pregovore o povezivanju sa Mercedesom Nio vodio pregovore o povezivanju sa Mercedesom
Kineski proizvođač automobila Nio vodio je pregovore sa kompanijom Mercedes Benz o povezivanju koje bi omogućilo da nemački proizvođač automobila investira u kinesko pokretanje... Nio vodio pregovore o povezivanju sa Mercedesom

Kineski proizvođač automobila Nio vodio je pregovore sa kompanijom Mercedes Benz o povezivanju koje bi omogućilo da nemački proizvođač automobila investira u kinesko pokretanje električnih vozila u zamenu za tehnologiju.

Osnivač i izvršni direktor kompanije Nio Vilijam Li (William Li) ranije ove godine razgovarao je o potencijalnoj saradnji sa izvršnim direktorom Mercedesa Olom Kalenijusom (Ola Kaellenius), tražeći investiciju u zamenu da Nio koji posluje sa gubitkom, deli svoje istraživačke i razvojne mogućnosti sa Mercedesom, navode izvori agencije Reuters.

Razgovori nisu doveli do razgovora o detaljima o tehnologiji koja će se preneti i potencijalnom finansijskom ulaganju, ističu izvori. Jedan od izvora rekao je da je Nio prišao Mercedesu sa predlogom za povezivanje, ali je naveo da se suočio sa otporom u nemačkoj kompaniji koja je interno razgovarala o tome poslednjih nedelja i da je velika verovatnoća da to neće nastaviti.

Nio je negirao navode da je razgovarao sa Mercedesom o saradnji, ističući da je to „netačno“, ne ulazeći u detalje. Mercedes je u odvojenom komentaru saopštio da je Kalenijus u stalnom redovnom dijalogu sa liderima i kolegama iz industrije, uključujući Lija.

Tražeći povezivanje i ulaganja od etabliranih proizvođača automobila, kineske EV start ap kompanije prate Teslinu praksu kada se američka firma borila da poveća proizvodnju. Ilon Mask (Elon Musk) obezbedio je 2009. godine investiciju od 50 miliona dolara od Mercedesa za spas svoje kompanije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...