CYVN dobija sedam odsto vlasništva

Fond iz Abu Dabija ulaže u kineski Nio

AutomobiliInvesticijeSvetU fokusu

22.6.2023 09:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Fond iz Abu Dabija ulaže u kineski Nio Fond iz Abu Dabija ulaže u kineski Nio
Kineski proizvođač električnih automobila Nio objavio je da je dobio 738,5 miliona dolara novog kapitala iz fonda u vlasništvu Vlade Abu Dabija, a zauzvrat... Fond iz Abu Dabija ulaže u kineski Nio

Kineski proizvođač električnih automobila Nio objavio je da je dobio 738,5 miliona dolara novog kapitala iz fonda u vlasništvu Vlade Abu Dabija, a zauzvrat će fond CYVN Holdings dobiti sedam odsto udela u kompaniji Nio.

Cena transakcije bila je 8,72 dolara po akciji. To je 6,7 odsto ispod cene deonica kompanije Nio u SAD i predstavlja pad od oko pola procenta, piše SEEbiz.

Nio je ranije ovog meseca rekao da slabe isporuke automobila utiču na tok gotovine i odlažu kapitalne izdatke i neke istraživačke i razvojne projekte.

Kompanija je tada rekla da ima dovoljno novca da podrži poslovanje. Nio je objavio gotovinu i gotovinske ekvivalente od 14,76 milijardi juana (2,07 milijardi dolara) od marta, ispod onoga što je prijavio za kraj 2021. i 2022. godine.

Krajem 2019. godine gotovina i gotovinski ekvivalenti kompanije električnih automobila pali su ispod milijardu dolara. Nio se vratio 2020. godine nakon što je primio oko milijardu dolara od investitora, uključujući entitete koje podržava država.

U poslednjih nekoliko meseci bliskoistočni investitori sve više traže mogućnosti u Kini, posebno u električnim automobilima.

Kineski fondovi su se, takođe, okrenuli ka kapitalu na Bliskom istoku jer su investitori iz SAD i drugih regiona postali oprezni prema Kini zbog regulatorne nesigurnosti.

Nio je rekao da očekuje da će se ugovor sa fondom iz Abu Dabija zaključiti početkom jula, nakon čega planiraju da „istraže mogućnosti u Niovom međunarodnom poslovanju“.

Sporazum, takođe, daje CYVN pravo da imenuje direktora u odboru kompanije Nio, navodi se u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...