Event industriji potrebne najmanje dve godine za potpuni oporavak

Profit od dočeka ili pokrivanje minusa?

SrbijaU fokusuVesti

21.12.2021 17:37 Autor: Stefan Petrović 0

Profit od dočeka ili pokrivanje minusa? Profit od dočeka ili pokrivanje minusa?
Pored već ustaljenih mera koje podrazumevaju posedovanje zelenog sertifikata koji predstavlja potvrdu o vakcinaciji protiv korona virusa, antigenski ili PCR test i koje se... Profit od dočeka ili pokrivanje minusa?

Pored već ustaljenih mera koje podrazumevaju posedovanje zelenog sertifikata koji predstavlja potvrdu o vakcinaciji protiv korona virusa, antigenski ili PCR test i koje se odnose na sve one koji žele da provedu doček Nove godine u noćnom klubu, restoranu ili hotelu, ugostitelji moraju da misle i na još jednu – a to je broj ljudi na četiri kvadratna metra, a prema odluci koja je na snazi već nekoliko meseci, to je samo jedna osoba.

Sa kakvom će računicom, u svetlu ovih mera, ugostitelji dočekati 2022. godinu, ako se ima u vidu činjenica da prošle godine nije bilo organizovanog dočeka?

Kako u razgovoru za Biznis.rs kaže predstavnik Udruženja Event industrije Srbije Boško Bubanja, još u septembru se, kada je počelo da se radi na pripremi organizacije dočeka, znalo da će event industrija i ove godine imati problem zbog ograničenja broja osoba po kvadratnom metru, te da je neizvesnost u pogledu daljeg pooštravanja mera, sa već ograničenim kapacitetom ugostiteljskih objekata, dovela u pitanje ekonomsku isplativost dočeka Nove godine.

„Ako imate prostor od 500 kvadrata, u normalnim okolnostima na takav prostor ide oko 400 gostiju, a sada možete samo 120 gostiju. Da li će se ova mera poštovati i da li će moći da se kontroliše je drugo pitanje“, kaže Bubanja.

Prema njegovim rečima, event industrija već drugu godinu zaredom trpi snažne gubitke i kada je reč o korporativnim proslavama koje su karakteristične za ovo doba godine i koje su predstavljale, kako je rekao, solidan prihod za ugostitelje te se, dodao je, i dalje srlja u minuse.

Takođe, još jedan faktor koji će loše uticati na promet ugostiteljskih objekata u ovom mesecu i na sam doček je što će broj stranih turista biti minimalan u odnosu na ranije godine.

Ipak, Bubanja dodaje da ako išta može da se oceni iole normalnim, to je činjenica da će ove godine dočeka ipak biti, za razliku od prošle godine kada su ugostiteljski objekti radili do 18 časova, a okupljanje je bilo zabranjeno u potpunosti.

Foto: Tanjug

Na pitanje koliko je realno da će svaki ugostiteljski objekat poštovati mere ako su već u najavi u minusu, Bubanja je naveo primer jednog hotela koji je za doček platio muzički program 35.000 evra, a da će dodatni trošak predstaviti energija, marketing, hrana i piće što, ocenio je, nije moguće obezbediti bez 50.000 evra.

„Taj hotel ima 600 kvadrata u kojih, po novim merama, može da stane do 150 gostiju. Da bi oni bili na nuli, cena karte bi morala da bude 320 ili 330 evra po gostu. To znači da jednom paru samo za ulazak treba 700 evra, što nije realno. Umesto toga, cene su oko 150 evra po osobi, pa možete proceniti sami da li će mere biti poštovane“, kaže on.

Naš sagovornik ocenjuje da bi bilo suludo da neko donosi nove mere nekoliko dana pred doček jer to, kako je naveo, čak ni ovde nije realno.

Prema njegovim rečima, event industrija je jedina od svih ugroženih kategorija ostala bez državne pomoći, koju su im premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali obećali još 19. marta ove godine, a koju još uvek čekaju. Takođe, oni su se pre mesec dana obratili i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću tražeći zaštitu jer se, kako su rekli, njegovi najbliži saradnici oglušuju o njihove zahteve.

„Nama su takođe zatvorena vrata svih institucija u smislu da nijedna banka neće da razgovara sa nama jer nas smatra rizičnom kategorijom, između ostalog i zbog toga što imamo minuse iz 2020. godine, što je normalno i očekivano“, navodi on.

Zbog svega toga, Bubanja ocenjuje da bi, sve i da se situacija vrati u normalu, event industriji trebalo dve godine da se u potpunosti oporavi od napravljenih gubitaka, dok od ovogodišnjeg dočeka neće biti nikakve realne dobiti, jer će sav prihod ići na pokrivanje tekućih troškova da bar jedan mesec ne ide u minus.

On je podsetio i da je tokom leta stvorena neka vrsta privida da se ova industrija vraća u normalu kada je počeo da se organizuje veći broj događaja, ali navodi i da ugostitelji prihod ne crpe iz broja događaja, već iz broja gostiju.

„Velika panika koju su širili svi doktori koji su se oglašavali od avgusta pa nadalje, doprinela je tome da se u septembru i oktobru, koji su ključni meseci za svadbe, pad broja gostiju bude 60 odsto u odnosu na ono što je planirano, što je uticalo da prihod bude dramatično smanjen“, kaže Bubanja.

Ako pomenute restriktivne mere budu slučaj i sledeće godine, Bubanja kaže da „neko može slobodno da ugasi svetlo jer event industrija u Srbiji više ne postoji“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...