preduzeće od posebnog značaja za odbrambenu industriju

Proglašen bankrot Fabrike reznog alata u Čačku

NovacSrbijaStečajVesti

17.5.2022 12:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Proglašen bankrot Fabrike reznog alata u Čačku Proglašen bankrot Fabrike reznog alata u Čačku
Privredni sud u Čačku proglasio je bankrot Fabrike reznog alata (FRA) u tom gradu zbog višegodišenje blokade računa i velikih dugovanja prema poveriocima, a... Proglašen bankrot Fabrike reznog alata u Čačku

Privredni sud u Čačku proglasio je bankrot Fabrike reznog alata (FRA) u tom gradu zbog višegodišenje blokade računa i velikih dugovanja prema poveriocima, a bivši radnici koji su očekivali da će ponovo biti pokrenut deo proizvodnje, navode da su razočarani.

Postupak stečaja nad FRA sud je pokrenuo 12. janura ove godine, a pošto u zakonskom roku od 90 dana niko nije podneo plan reorganizacije fabrike, proglašen je baknrot.

Predsednik bivšeg Industrijskog sindikata FRA Dušan Đelić rekao je agenciji Beta da su bivši radnici razočarani jer su očekivali da će jedan deo pogona biti dat u zakup i da će u njemu biti ponovo pokrenuta proizvodnja i zaposlen određen broj bivših radnika.

Đelić je dodao da su takva obećanja dobili i na jednom od poslednjih sastanaka koji su predstavnici radnika imali u Ministarstvu privrede i da su očekivali nastavak proizvodnje u delu FRA koja je proizvodila i delove za namensku industriju.

„Razočarani smo i što je proglašen bankrot fabrike, a nije utvrđena odgovornost, ko je kriv za to i zašto je došlo do bankrota kada je država, koja je bila većinski vlasnik, neprestano ulagala u fabriku, a u poslednjih nekoliko godina subvencionisala je sa 400 miliona dinara“, rekao je Đelić.

Prema njegovom rečima, na listi koju je objavila Narodna banka Srbije sa firmama koje su u blokadi zbog velkih dugovanja, FRA je bila na drugom mestu sa blokadom računa od tri milijarde dinara bez kamate.

On je izrazio uverenje da je za bankrot fabrike odgovoran menadžment i Nadzorni odbor koji je poslednjih osam godina bez analize poslovanja usvajao završni račun na kraju godine, prenosi Beta.

Đelić je istakao da je fabrički sindikat protiv direktora FRA Milana Vidakovića, koji je rukovodio fabrikom od 2009. godine, podneo više prijava za zloupotrebu službenog položaja, ali da su nadležna tužilaštva većinu odbacila.

Posle uvođenja stečaja nije obezbeđena imovina fabrike i prema nezvaničnim saznanjima radnika alati su neovlašćeno iznošeni iz magacina. FRA je prestala sa proizvodnjom 18. avgusta prošle godine, kada je 452 radnika proglašeno za tehnološki višak i dobilo otpremnine u okviru socijalnog programa koji je finansirala država.

FRA je osnovana 1953. godine, od kada je proizvodila alate koje je prodavala na domaćem i svetskom tržištu, a deo fabričkih pogona bavio se proizvodnjom i za vojnu industriju.

Uredbom Vlade Srbije 2015. godine FRA je bila proglašena za preduzeće od posebnog značaja za odbrambenu industriju.

FRA AD ČAČAK – U STEČAJU

HAJDUK VELJKOVA 37, 32102 Čačak , Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
1.813.366,53 (2020)
Broj zaposlenih:
483 (2020)
 • N.N.

  17.5.2022 #1 Author

  Mnoge firme dele njihovu sudbinu

  Odgovori

 • SNEZANA

  17.5.2022 #2 Author

  Velika steta zaista..gde ce sada svi ti zaposleni?

  Odgovori

 • GAGA

  17.5.2022 #3 Author

  Da li ce iko ikada odgovarati za unistavanje i razaranje drzave?

  Odgovori

 • GOCA BG

  17.5.2022 #4 Author

  Tuzno je sto jedna ovakva fabrika koja je poslovala sa vojskom,i u celom svetu ode pod stecaj..

  Odgovori

 • MARA

  17.5.2022 #5 Author

  Znaci, neko se nameracio.

  Odgovori

 • kaćica

  17.5.2022 #6 Author

  Jos jedna fabrika koja je propala u nasoj zemlji.

  Odgovori

 • NINO

  18.5.2022 #7 Author

  Gde je drzava da pomogne ovde? Ko li zadovoljno trlja ruke zbog bankrota ove firme.

  Odgovori

 • DJORDJE1

  18.5.2022 #8 Author

  Na žalost mnoge naše firme propadaju i zatvaraju se, kao i ova u Čačku.

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  18.5.2022 #9 Author

  Žalosno da država ne mari za lopovluk ni u fabrikama od posebnog značaja i interesa, ali riba od glave smrdi.

  Odgovori

 • Milisavka

  23.5.2022 #10 Author

  Još jedna koja je propala

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...