Inflacija i troškovi života ubrzano rastu, da li je "švajcarska formula" previše spora

Koliko često treba usklađivati penzije?

NovacOsiguranjeU fokusuVesti

17.5.2022 08:01 Autor: Marija Jovanović 8

Koliko često treba usklađivati penzije? Koliko često treba usklađivati penzije?
Najstarije građane u Srbiji od januara 2023. godine očekuje korekcija penzija naviše. Prema najavama člana Fiskalnog saveta Nikole Altiparmakova, povećanje penzija će na osnovu... Koliko često treba usklađivati penzije?

Najstarije građane u Srbiji od januara 2023. godine očekuje korekcija penzija naviše. Prema najavama člana Fiskalnog saveta Nikole Altiparmakova, povećanje penzija će na osnovu sadašnjih projekcija i usklađivanja prema „švajcarskoj formuli“ iznositi više od 10 procenata.

Izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju od 1. januara 2020. godine uvedena je indeksacija penzija prema „švajcarskoj formuli“, kojom se primanja penzionera usklađuju sa rastom inflacije i prosečnom zaradom, odnosno 50 odsto sa troškovima života, a 50 odsto sa rastom zarada. Iako je njome prvobitno bilo predviđeno usklađivanje rasta penzija dva puta godišnje, ipak se prešlo na jednogodišnje, jer se inflacija vrlo malo menjala.

Prvi korak kada je reč o penzijama i “švajcarskom modelu” jeste uređeno usklađivanje, smatra programska direktorka Centra za socijalnu politiku prof. dr Gordana Matković.

“Suštinski, mi jako dugo nemamo uređeno usklađivanje penzija i bio bi red da počnemo da ih usklađujemo na propisan način. Naravno da je kombinacija troškova života i rasta zarada za nas najprikladnija, ali kada ovako ubrzava inflacija postavlja se pitanje da li to treba da bude jednom godišnje i da li treba čekati da prođe godinu dana pa da se na osnovu ranijih podataka gledaju troškovi života i sve ostalo” kaže Matković u razgovoru za Biznis.rs.  

Penzionerima su penzije od 1. januara ove godine povećane za 5,5 odsto. Ipak, oni time nisu bili zadovoljni i većina je smatrala da je to zapravo dodatno smanjenje, odnosno mali procenat u odnosu na povećanje zarada u javnom sektoru.

Prema poslednjim podacima Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, prosečan iznos penzije u martu ove godine iznosio je 30.974 dinara.

Komentarišući uvođenje garantovanih, socijalnih penzija o kojima se govori godinama unazad, kojima bi bilo rešeno pitanje egzistencije više od 200.000 građana koji imaju preko 65 godina, a nisu ostvarili pravo na penziju, niti imaju neke druge prihode, naša sagovornica kaže da se taj broj smanjuje i da su uglavnom žene te koje nisu osigurane.

Matković kaže da je veliko pitanje da li zemlja koja uđe u neku fazu razvoja može sebi da priušti socijalne penzije.

“Tu sada postoje dve opcije. Jedna je da se makar u prvom koraku ide na socijalne penzije za one koji su ugroženiji, a to znači da se u okviru ovog modela novčane socijalne pomoći razvijaju posebna pravila koja bi manje uzimala u obzir imovinu kada je reč o starima i više respektovala prihode domaćinstva. To je po meni prvi korak i da se ide na nešto višu starosnu granicu u odnosu na ono što je starosna granica za penziju po osnovu osiguranja”, zaključuje Matković.

  • MADMAX

    17.5.2022 #1 Author

    Koliko puta i rast cena životnih namirnica, komunalija i ostalog.

    Odgovori

  • JANA

    17.5.2022 #2 Author

    Penzije bi trebale biti redovne ,kako nasi stariji ne bi ispastali

    Odgovori

  • GOCA BG

    17.5.2022 #3 Author

    Kod nas nista nije regulisano,da barem tih 10%povecaju od januara…

    Odgovori

  • Nina

    31.5.2022 #4 Author

    Penzioneri koji imaju 10000 hiljada dinara mislim da nisu ni radili ni 5 godina. A sad bi hteli da imaju normalna primanja. Ajde svi tako da radimo i na kraju da trazimo od drzave.

    Odgovori

  • Ruzica

    31.5.2022 #5 Author

    Stvarno je besmisleno.poskupljenja su iznad 50^% , a sta je sa penzijama?

    Odgovori

  • MARKO7

    31.5.2022 #6 Author

    Ja nisam siguran sta ce im penzija,ja bi je vratio drzavi.

    Odgovori

  • EVA57

    5.6.2022 #7 Author

    Trebalo bi penzionerima dati više povlastica-ne moraju da plaćaju baš punu cenu karte za neke predstave, za bilo koji zdravstveni pregled, participaciju za lekove koje hronično koriste….itd Bilo bi baš FER da ih oslobodite i onoga što su inače čitav život plaćali i pustiti ih da starost provedu u punoj slobodi i poštovanju, a penzija je tolika kolika je i kakva nam je ekonomija, ali biće bolje!

    Odgovori

  • TINA

    24.6.2022 #8 Author

    Sa minimalnom penzijom, posle punog radnog staza, ne mogu se zadovoljiti osnovne zivotne potrebe. Takva primanja ne bih nazvala penzijom

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...