Nakon stabilizacije vrednosti energenata na inflaciju će uticati cene hrane i usluga

Prognozirani privredni rast Slovenije u ovoj godini 5,8 odsto

NovacRegionVesti

15.6.2022 17:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Prognozirani privredni rast Slovenije u ovoj godini 5,8 odsto Prognozirani privredni rast Slovenije u ovoj godini 5,8 odsto
Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Slovenije trebalo bi da ove godine bude 5,8 odsto, znatno više od procene o rastu od četiri odsto iz... Prognozirani privredni rast Slovenije u ovoj godini 5,8 odsto

Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Slovenije trebalo bi da ove godine bude 5,8 odsto, znatno više od procene o rastu od četiri odsto iz decembra 2021. godine, dok se očekuje da će inflacija dostići devet odsto, objavila je danas slovenačka centralna banka.

Na ekonomsku situaciju u Sloveniji jako se odražava sukob u Ukrajini, pa se iduće godine i 2024. očekuje pad ekonomske aktivnosti i rast BDP-a u rasponu od 2,4 do 2,5 odsto, dok se u slučaju produženja rata mogu očekivati i slabiji rezultati, izneli su predstavnici centralne banke na konferenciji za novinare, prenosi Beta.

Kako su istakli, srazmerno visoki rast BDP-a koji se očekuje ove godine rezultat je statističkog učinka prenosa privredne aktivnosti u drugoj polovini prošle godine, dok se prestanak tog učinka i smirivanje privredne aktivnosti može očekivati u nastavku ove i početkom sledeće godine.

Prilike u slovenačkoj privredi i u okruženju odražavaju se i na projekciju inflacije, na koju za sada najviše utiču cene energenata, dok se očekuje da će kasnije, kad se te cene stabilizuju, na inflaciju uticati rastuće cene hrane i usluga, naveli su iz slovenačke centralne banke.

 • GOCA BG

  15.6.2022 #1 Author

  Ne postoji zemlja koju je zaobisla inflacija…

  Odgovori

  • SNEZANA

   16.6.2022 #2 Author

   U ovoj situaciji definitivno takve nema

   Odgovori

 • NATI29

  19.6.2022 #3 Author

  Na svaku zemlju je bar delimicno uticao

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  21.6.2022 #4 Author

  Odličan rast za ovakvu gelpoliticku situaciju.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.