Ponuda fokusirana na ekologiju, aktivni odmor i jedinstvene doživljaje

Slovenačka turistička organizacija u Beogradu predstavila planove za letnju sezonu

BiznisRegionTurizamVesti

11.5.2022 11:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Slovenačka turistička organizacija u Beogradu predstavila planove za letnju sezonu Slovenačka turistička organizacija u Beogradu predstavila planove za letnju sezonu
Slovenačka turistička organizacija (STO) predstavila je na konferenciji za novinare u Beogradu svoju zemlju, kao i ponudu za predstojeću sezonu. Sloveniju su kao zelenu,... Slovenačka turistička organizacija u Beogradu predstavila planove za letnju sezonu

Slovenačka turistička organizacija (STO) predstavila je na konferenciji za novinare u Beogradu svoju zemlju, kao i ponudu za predstojeću sezonu.

Sloveniju su kao zelenu, aktivnu i zdravu destinaciju, u čijoj ponudi su brojne prirodne banje i lečilišta, kao i vrhunska gastronomija, predstavili Aleksandra Lipej iz STO, generalni direktor Asocijacije banja Slovenije Iztok Altbauer i pomoćnik direktora Medicinskog centra Rogaška Marko Lenček.

U okviru jačanja promotivnih i marketinških aktivnosti na tržištima koja pokazuju posebno visok potencijal rasta, Slovenačka turistička organizacija (STO) planira da u 2022. godini intenzivira svoje aktivnosti u predstavljanju Slovenije na srpskom tržištu. 

Tim povodom Aleksandra Lipej iz STO je izjavila da su u Turističkoj zajednici Slovenije 2022. godine svoje promotivne aktivnosti prvenstveno usmerili na obližnja evropska tržišta, među kojima je i tržište Srbije. 

“Zbog blizine i mnogih mogućnosti za jedinstvene doživljaje, posete zanimljivim mestima i kulturoloških sličnosti, kao i aktivnih doživljaja u prirodi, Slovenija je tradicionalno popularna destinacija među građanima Srbije”, navela je predstavnica Slovenačke turističke zajednice, naglašavajući da je pandemija dodatno osnažila trendove poput sve veće popularnosti odmora sa akcentom na održivosti, aktivnih odmora na otvorenom i butik doživljaja (odsedanja u hotelima koji oslikavaju specifičan stil života), što jača konkurentsku poziciju Slovenije kao atraktivne turističke destinacije.

Iztok Altbauer je napomenuo da je Slovenija, zahvaljujući veoma dobro razvijenim turističkim proizvodima „Slovenačke banje i termalni centri“, poznata i kao zemlja zdravlja.

“Na naš razvoj utiču brojni prirodni resursi i obilje prirodnih lekovitih faktora. Najznačajnije su termalne i termomineralne vode, hladne mineralne vode za piće (najpoznatije su Donat Mg i Radenska), morska voda i morske soli, razna organska i neorganska lekovita blata (peloidi), planinska subalpska i panonska mikroklima i mediteranska morska klima sa bogatim aerosolima. Ovo bogatstvo nam omogućava veoma široku ponudu, kako u oblasti zdravstveno-kurativnih i preventivnih programa, tako i programa opuštanja, harmonije za dušu i telo i doživljaja vode za celu porodicu”, objasnio je Altbauer. 

Foto: Pixabay.com

Kako je naveo, gosti iz Srbije su brojni. Oni se nalaze na sedmom mestu među svim gostima iz inostranstva, čemu svedoči podatak da su 2019. godine imali više od 66.000 noćenja u Sloveniji. Altbauer je napomenuo i da se nada da će uskoro ponovo dostići ove brojke. 

Marko Lenček je istakao Rogašku Slatinu kao lečilište sa tradicijom dugom 400 godina, koja se uspešno kombinuje sa savremenim medicinskim procedurama i jedinstvenom mineralnom vodom Donat Mg, najbogatijom vodom po sadržaju magnezijuma u ​​svetu. 

“Kao zelena destinacija, Rogaška Slatina je dobitnik zlatne oznake Slovenia Green Destination i kao takva idealna je za aktivnosti na otvorenom“, rekao je Lenček, dodajući da Rogaška Slatina nudi jedinstvena iskustva kao što je Anin ples, sa tradicijom dugom skoro 200 godina. 

Iztok Altbauer je pomenuo i saradnju sa Udruženjem banja Srbije, navodeći da imaju zajedničke planove i projekte na čijoj će realizaciji uskoro početi da rade.

Na pitanje vezano za cenovnu politiku, Altbauer je rekao da slovenačke terme “nisu najjeftinije, ali nisu ni najskuplje”, navodeći da sve zavisi od vrste programa. Prema njegovim rečima, najveći broj turista banje posećuje od četvrtka do nedelje, odnosno za produženi vikend, te su im vikendima do leta svi kapaciteti popunjeni. Altbauer dodaje i da su tada cene smeštaja nešto više u odnosu na rezervacije od ponedeljka do srede, te savetuje posetiocima da obrate pažnju na termine.

Kao i u većini država, pandemija je teško pogodila i turistički sektor u Sloveniji, pa su se mnogi okrenuli domaćem turizmu, koji je i sama država podsticala dodeljujući bonove građanima, rekla je Aleksandra Lipej. 

U Medicinskom centru Rogaška od ove godine su dostupni i programi za oporavak od korona virusa, navodi Marko Lenček. Međutim, broj poseta centru je značajno opao zbog sukoba u Ukrajini. Turisti iz Rusije zauzimali su prvo mesto na listi posetilaca u Rogaškoj Slatini, dok su Ukrajinci bili na drugom, navodi on.

Prema podacima RZS, Slovenija je u 2021. godini zabeležila više od 44.000 dolazaka turista iz Srbije, što je rast od četiri odsto u odnosu na 2020, i 152.000 turističkih noćenja, što je rast od sedam odsto. Gosti iz Srbije su prošle godine ostvarili 3,2 odsto turističkih noćenja od svih inostranih gostiju, a po broju noćenja zauzimaju 11. mesto među stranim gostima. 

U poslednjoj godini pre pandemije (2019.) srpski gosti su najčešće noćili u Ljubljani, Piranu i Kranjskoj Gori, 2020. u Ljubljani, Kranjskoj Gori i Mariboru, a 2021. u Ljubljani, Mariboru i Piranu. U odnosu na 2019. godinu, podaci za 2021. godinu i dalje pokazuju pad dolazaka turista od 69 odsto, a turističkih noćenja srpskih turista za 60 odsto.

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju STO, organizacija će ove godine započeti reklamne aktivnosti u okviru globalne digitalne kampanje, gde će na tržištu Srbije reklamirati proizvode “Zdravlje i dobrobit“ i “Aktivnosti u prirodi“. Kampanja će trajati do kraja maja 2023. godine.

  • N.N.

    11.5.2022 #1 Author

    Odlicna ponuda.

    Odgovori

  • TATJANA

    11.5.2022 #2 Author

    Super je sve to, ali ja sam ipak za varijantu letovanja u Crnoj Gori

    Odgovori

  • GOCA BG

    16.5.2022 #3 Author

    Slovenacke terme su fenomenalne,cene jesu vece ali vredi platiti…

    Odgovori

  • DASHA

    17.9.2023 #4 Author

    Lepo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...