Proizvođač automobila smanjiće potrošnju prirodnog gasa za 20 odsto

Proizvodnja kompanije Volkswagen zavisiće od nemačkih zaliha gasa

AutomobiliEUFirme u fokusuPoslovanjeU fokusuVesti

23.9.2022 17:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Proizvodnja kompanije Volkswagen zavisiće od nemačkih zaliha gasa Proizvodnja kompanije Volkswagen zavisiće od nemačkih zaliha gasa
Kompanija Volkswagen (VW) biće u mogućnosti da održava proizvodnju u narednih pet ili šest meseci ukoliko Nemačka nastavi da popunjava rezerve gasa, ali rastuće... Proizvodnja kompanije Volkswagen zavisiće od nemačkih zaliha gasa

Kompanija Volkswagen (VW) biće u mogućnosti da održava proizvodnju u narednih pet ili šest meseci ukoliko Nemačka nastavi da popunjava rezerve gasa, ali rastuće cene energenata i nestabilnost u mrežama nabavnih lanaca predstavljaju rizik za globalnu proizvodnju, izjavio je jedan od direktora kompanije. 

Ukoliko se ne obustave isporuke gasa iz Rusije u Nemačku kroz gasovod “Severni tok 1”, proizvođač automobila očekuje da će od juna 2023. doći do nestašice prirodnog gasa, navodi direktor u kompaniji Volkswagen, koji je želeo da ostane neimenovan, dodajući da svoju prognozu bazira na studiji o zalihama gasa u Nemačkoj koju je objavio Goldman Sachs, piše Reuters.

Sa oštrim smanjenjem isporuka ruskog gasa, koje su odgovor na evropske sankcije, Nemačka pokušava da dođe do novih izvora energije na drugoj strani. U evropskim skladištima gasa zalihe su na nivou od 85,6 odsto, a u nemačkim od skoro 90 odsto, pokazuju podaci firme Gas Infrastructure Europe, ali još uvek nije moguće predvideti kakva će situacija biti nakon zime.

Planirane kratkoročne mere zaštite od nestašice uključuju skladištenje energenta i transport gasovoda brodom ili vozom. Srednjoročna rešenja bi mogla uključivati relokaciju proizvodnje u druge regione.

U odvojenoj izjavi, još jedan direktor kompanije Volkswagen Mihael Hajneman (Michael Heinemann), koji je ujedno i portparol za VW Kraftwerk, naveo je da će proizvođač automobila smanjiti potrošnju prirodnog gasa za više od 20 odsto, što je minimum koji je propisala nemačka vlada.

Dobavljači u oblastima kao što su staklarska i hemijska industrija koje su zavisne od energenata neće biti u mogućnosti još dugo da podržavaju cene gasa i električne energije, upozoravaju direktori VW. 

  • GOCA BG

    23.9.2022 #1 Author

    U ozbiljnom su problemu ako ne bude dovoljno gasa…

    Odgovori

  • GAGA

    25.9.2022 #2 Author

    Kompletna industrija je u ozbiljnom problemu ako ne bude dovoljno gasa, a to je sasvim izvesno

    Odgovori

  • ZVE84

    25.9.2022 #4 Author

    Neka ukinu sankcije i sve ok

    Odgovori

  • Dragana

    25.9.2022 #5 Author

    Preorjentisace se na neku drugu granu

    Odgovori

  • Milovan94

    25.9.2022 #6 Author

    Sve zavisi od gasa

    Odgovori

  • VILENJAK

    25.9.2022 #7 Author

    Istinski se nadam da će prevazići probleme.

    Odgovori

  • Boba3

    25.9.2022 #8 Author

    Bas im treba taj gas

    Odgovori

  • TATJANA

    28.9.2022 #9 Author

    Sve zavisi od gasa

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...