Resorna ministarka ocenila da će ukupna saradnja sa Francuskom dobiti novu, vrednu dimenziju

Projekat „Dvorci Srbije“ predstavljen u Parizu

KulturaLifestyleSrbijaTurizamVesti

27.5.2022 13:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 16

Projekat „Dvorci Srbije“ predstavljen u Parizu Projekat „Dvorci Srbije“ predstavljen u Parizu
U Kulturnom centru Srbije u Parizu, kako je saopštilo resorno ministarstvo, ministarka kulture i informisanja Srbije Maja Gojković, predstavila je projekat „Dvorci Srbije: Zaštita... Projekat „Dvorci Srbije“ predstavljen u Parizu

U Kulturnom centru Srbije u Parizu, kako je saopštilo resorno ministarstvo, ministarka kulture i informisanja Srbije Maja Gojković, predstavila je projekat „Dvorci Srbije: Zaštita kulturne baštine“.

Ona je istakla da je cilj tog projekta da se uz pomoć Francuske i drugih država, koje su svoje dvorce uključile u diplomatiju kulture i turizma, dođe do održivih rešenja za takvo korišćenje dvoraca u Srbiji, kada budu restaurirani.

„Ovaj veoma značajan i složen projekat, pokrenut u novembru 2020. godine, kao zajednička inicijativa dva ministarstva – kulture i informisanja, te građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i civilnog sektora ‘Fondacije za zaštitu kulturne i istorijske baštine’, obuhvata 118 dvoraca i palata na teritoriji Srbije koji su pod zaštitom države“, obrazložila je Gojković.

Ministarka je podsedila da je na sastanku koji je imala prošlog juna sa tadašnjom ministarkom kulture Francuske, iskazano interesovanje ove države da pomogne Srbiji u realizaciji projekta.

„Verujem da će sada, nakon pandemije korona virusa, i sa imenovanjem nove Vlade Francuske, taj proces biti dodatno ubrzan. Time će naša ukupna, a posebno kulturna saradnja, dobiti novu, vrednu dimenziju“, napomenula je ministarka kulture i informisanja.

Gojković je istakla važnost obnavljanja dvoraca, budući da se na taj način dvorcima i vilama daje vredan doprinos i razvoju privrede i jačanju turističkih potencijala mnogih krajeva Srbije, ali i pokazuje nov, zreliji i odgovorniji odnos prema našoj istoriji i negovanju kulture sećanja, čime se jača svest o nacionalnom identitetu i oslanja na kulturnu baštinu kao potencijalu budućeg razvoja.

Prema rečima ministarke, neke od tih nekada velelepnih građevina treba da postanu muzeji, druge hoteli, restorani, vinarije ili lokaliteti na kojima će se snimati serije i filmovi.

Foto: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije

„Poznato je da je Srbija po pitanju snimanja filmova, serija i reklama postala svetski poznata i poželjna destinacija za produkcije iz celog sveta. Restaurirani dvorci i letnjikovci širom zemlje na zanimljiv i autentičan način dodatno će pojačati ponudu naših atraktivnih filmskih lokacija“, naglasila je Gojkogić i iskazala uverenje da će, bez obzira na njihovu namenu prema sadašnjem projektu, svim tim ranije napuštenim, zaboravljenim i zapuštenim objektima, biti udahnut novi život.

Gojković je podsetila da mnogi od tih objekata imaju veliki značaj za srpsku istoriju – dinastije Karađorđević i Obrenović, porodice kao što su Stratimirović i Dunđerski, ali i uspešnih industrijalaca i trgovaca poput srpskih kraljeva tekstila Teokarovića, i dodala da je jedan od najvećih dvoraca u Srbiji, dvorac Karačonji u Novom Miloševu, pravi primer simbola nepoželjnog sistema vrednosti, koji je dominirao u periodu od 1945. do 2000. godine, kada su dvorci pretvarani u zemljoradničke zadruge i slično.

„Od 1980. do 2000. godine bio je pretvoren u fabriku hemijske industrije. Umesto turista i muzejskih eksponata u njemu se i dalje nalaze cisterne fabrike koja je u međuvremenu bankrotirala. Tranzicioni izazovi posle 2000. godine u Srbiji, doveli su do zapuštanja ili neadekvatne namene dvoraca“, naglasila je ministarka kulture i dodala da je očuvanje ovakvih objekata nacionalnog kulturnog nasleđa pravi način da se oduži dug precima, koji su ih podizali.

Ministarka je naglasila da je Francuska jedan od sinonima za kvalitetno staranje o ovoj vrsti kulturnog nasleđa, i da čvrsto veruje da će nam francuska iskustva i pomoć eksperata biti od velike koristi u procesu revitalizacije srpskih dvoraca i vila.

Gojković je prilikom otvaranja panela „Dvorci Srbije“ iskazala zadovoljstvo objedinjavanjem još dve teme na tom događaju, koje su izuzetno značajne za srpsku kulturu, a to su izložba o Nikoli Tesli postavljene trenutno u Kulturnom centru Srbije, i obeležavanje 49. godina od osnivanja tada Kulturno-informativnog centra u Parizu.

  • NINO

    28.5.2022 #1 Author

    E hvala Bogu da vidim jednu vest iz kulture, a pozitivnu.
    Imali smo sta i da predstavimo!

    Odgovori

  • DEKSI

    28.5.2022 #2 Author

    Lepo, verujem da je dobro prošlo.

    Odgovori

  • GOCA BG

    28.5.2022 #3 Author

    Bas tako,imamo sta da predstavimo…

    Odgovori

  • GAGA

    29.5.2022 #4 Author

    Konacno se oglasila ministarka kulture, nema veze sto je istekao mandat

    Odgovori

  • Milovan94

    29.5.2022 #5 Author

    Sigurno smo se lepo predstavili

    Odgovori

  • STRAHINJA

    29.5.2022 #7 Author

    Pozotivan napredak u brendiranju Srbije i na ovaj nacin

    Odgovori

  • IVAN

    29.5.2022 #8 Author

    Dvorci u Vojvodini

    Odgovori

  • Milisavka

    29.5.2022 #9 Author

    Imamo šta da pokažemo

    Odgovori

  • Anna

    29.5.2022 #10 Author

    U Srbiji postoji veliki broj dvoraca. Trebalo bi mnoge od njih uvrstiti u turističku ponudu.

    Odgovori

  • DANIJELA

    29.5.2022 #11 Author

    Divno stvarno. Imamo mi divnih zdanja koja treba predstaviti svetu.

    Odgovori

  • TINA

    30.5.2022 #12 Author

    Super projekat. Moramo da predstavimo ono sto imamo kako dolikuje I zasluzuje

    Odgovori

  • NINICA

    3.6.2022 #13 Author

    Odličan je projekat!

    Odgovori

  • Dunja5

    9.6.2022 #14 Author

    Ovo je divna vest, treba ih obnoviti, dosta ima urusenih. Fantast npr ima divnu pricu i vredi ga posetiti, postoji neki spor koji ce se nadam se resiti uskoro i ponovo biti dostupan za posetioce.

    Odgovori

  • KAJA

    12.11.2023 #15 Author

    Eto i jedna pozitivna vest za ocuvanje srpske kulture

    Odgovori

  • DASHA

    16.12.2023 #16 Author

    A gde je spisak tih dvoraca?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...