PROJEKAT “JADAR” VREDAN MILIJARDU I PO DOLARA Posao za više od 2.000 ljudi, ogroman potencijal za Srbiju i „Rio Tinto“

InvesticijeNovacSrbijaVesti

19.11.2020 13:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

PROJEKAT “JADAR” VREDAN MILIJARDU I PO DOLARA  Posao za više od 2.000 ljudi, ogroman potencijal za Srbiju i „Rio Tinto“ PROJEKAT “JADAR” VREDAN MILIJARDU I PO DOLARA  Posao za više od 2.000 ljudi, ogroman potencijal za Srbiju i „Rio Tinto“
Realizacija projekta „Jadar“ trebalo bi da omogući dalji razvoj Srbije i da pomogne na putu ka zelenoj ekonomiji, izjavila je ministarka rudarstva i energetike... PROJEKAT “JADAR” VREDAN MILIJARDU I PO DOLARA  Posao za više od 2.000 ljudi, ogroman potencijal za Srbiju i „Rio Tinto“

Realizacija projekta „Jadar“ trebalo bi da omogući dalji razvoj Srbije i da pomogne na putu ka zelenoj ekonomiji, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović tokom razgovora sa generalnom direktorkom kompanije „Rio Tinto“ za borate i litijum Marni Finlejson, saopštilo je resorno ministarstvo.

„Ovaj projekat će nas naučiti i novim tehnologijama i baziraće se na modernoj tehnološkoj eksploataciji i proizvodnji, čime ćemo doprineti i očuvanju životne sredine. Niko neće zarađivati novac na uništavanju životne sredine“, izjavila je ministarka Mihajlović.

Ona je najavila formiranje velike radne grupe koju će činiti predstavnici kompanije „Rio Tinto“ i svih resornih ministarstava.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Finlejson je naglasila da će se u okviru projekta “Jadar” graditi savremeni rudnik sa pratećom infrastrukturom i da će se otvoriti više od 2.000 radnih mesta.

“Jedan od tri najvažnija proizvoda je litijum karbonat, važan za proizvodnju baterija za električne automobile. Ulažemo dodatnih 200 miliona dolara za završnu fazu ispitivanja, što će ukupno iznositi 450 miliona dolara do sada“, rekla je Finlejson i dodala da je procenjena vrednost investicije milijardu i po dolara.

Ona je dodala da su dijalog, saradnja i partnerstvo sa Vladom Srbije i lokalnim zajednicama važni za realizaciju projekta koji ima ogroman potencijal za Srbiju i „Rio Tinto“.

  • Anna

    19.11.2020 #1 Author

    Lepa vest. Nova radna mesta potrebna su u celoj zemlji

    Odgovori

  • Budjoni

    2.12.2021 #3 Author

    Plavuša češlja a gorila kupa u podne. Ako je prihod zemlji Srbiji 1,5 milijardi evra sa rudnom rentom od 3 posto, znači da će prihod Rio-Tinto biti 500 milijardi evrića. Kod koga je dr. prof. položila matematiku?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...