Zemlje NATO o incidentu u blizini ukrajinske granice

Projektil koji je pao u Poljsku nije ispalila ruska vojska

SvetVesti

16.11.2022 15:09 Autor: Vladimir Jokanović 2

Projektil koji je pao u Poljsku nije ispalila ruska vojska Projektil koji je pao u Poljsku nije ispalila ruska vojska
Poljski predsednik Andžej Duda rekao je da je projektil koji je pao u utorak ujutru u njegovu zemlju i ubio dvoje ljudi, izgleda „nesrećan... Projektil koji je pao u Poljsku nije ispalila ruska vojska

Poljski predsednik Andžej Duda rekao je da je projektil koji je pao u utorak ujutru u njegovu zemlju i ubio dvoje ljudi, izgleda „nesrećan slučaj“. On je naveo da je velika verovatnoća da je raketu ruske proizvodnje koristila ukrajinska protivvazdušna odbrana.

Nije bilo osnova da se veruje da je raketni incident bio nameran napad, ili da je raketu lansirala ruska strana, saopštio je Duda, prenosi Guardian. Prema informacijama kojima raspolaže Duda, reč je o raketi S-300 proizvedenoj u Sovjetskom Savezu, a velika je verovatnoća da ju je ispalila ukrajinska vojska.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je razgovarao sa poljskim predsednikom Dudom i američkim predsednikom Džo Bajdenom (Joe Biden) nakon pada projektila na teritoriju Poljske u blizini granice sa Ukrajinom.

On je rekao da preliminarne analize sugerišu da je raketni incident u Poljskoj „verovatno“ izazvan ukrajinskim projektilom protivvazdušne odbrane, ali je istakao da to nije krivica Ukrajine. „Rusija snosi krajnju odgovornost, jer nastavlja svoj ilegalni rat protiv Ukrajine“, rekao je Stoltenberg, prenosi CNN.

Bajden je takođe potvrdio da je projektil ispalila ukrajinska vojska. On je u sredu rekao novinarima u Indoneziji, gde je boravio na samitu G20, da je mala verovatnoća da je raketu ispalila ruska strana.

Ukrajinska strana odmah nakon incidenta optužila je Rusiju da stoji iza incidenta, što je Moskva kategorično odbacila, navodeći da su optužbe na njen račun provokacija sračunata na uvlačenje NATO u direktan vojni konflikt sa Rusijom.

  • GOCA BG

    16.11.2022 #1 Author

    Zalosno je sto je dvoje neduznih ljudi stradalo,a ovo su samo provokacije da se NATO umesa…

    Odgovori

  • TATJANA

    17.11.2022 #2 Author

    Kakvi incidenti, smišljeno da se da povoda za reakcije

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...