PROMENE U NAČINU POSLOVANJA EPS NE ZNAČE NJEGOVU PRIVATIZACIJU, naglašava ministarka energetike i rudarstva

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

22.12.2020 11:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

PROMENE U NAČINU POSLOVANJA EPS NE ZNAČE NJEGOVU PRIVATIZACIJU, naglašava ministarka energetike i rudarstva PROMENE U NAČINU POSLOVANJA EPS NE ZNAČE NJEGOVU PRIVATIZACIJU, naglašava ministarka energetike i rudarstva
Promene u načinu poslovanja „Srbijagasa“ i „Elektroprivrede Srbije“ su neophodne, jer hoćemo da imamo moderna, uspešna i moćna preduzeća. Ne može država stalno da... PROMENE U NAČINU POSLOVANJA EPS NE ZNAČE NJEGOVU PRIVATIZACIJU, naglašava ministarka energetike i rudarstva

Promene u načinu poslovanja „Srbijagasa“ i „Elektroprivrede Srbije“ su neophodne, jer hoćemo da imamo moderna, uspešna i moćna preduzeća. Ne može država stalno da dotira novac i pokriva dugove, hoćemo preduzeća koja će biti regionalno poznata po uspešnosti, a ne po problemima. Nema tu ličnih odnosa, direktori javnih preduzeća moraju da sprovode odluke Vlade Srbije, a moj zadatak je da te reforme sprovedem i energetski sektor učinim stabilnim i jakim, izjavila je za TV Prva ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ona je istakla da u „Srbijagasu“ mora da se odvoje delatnosti transporta i distribucije gasa, jer ta preduzeća nemaju licencu za rad.

Foto: Tanjug

„Formirali smo radnu grupu da pomognemo ‘Srbijagasu’ u sprovođenju promena. Kada to uradimo, imaćemo jasne informacije o investicijama, kako se sprovode, koliko su isplative, imaćemo uređeno poslovanje i javne nabavke, po našim zakonima i međunarodnim obavezama, a preduzeća će dobiti licence za rad. Nema vremena za čekanje, država je samo u 2019. preuzela gubitke ‘Srbijagasa’ u iznosu od 1,2 milijarde evra“, rekla je resorna ministarka.

Govoreći o reformisanju EPS, MIhajlović je naglasila da se moraju odvojiti delatnosti proizvodnje i distribucije struje, kao i da trenutne investicije ovog preduzeća u iznosu od 600 miliona evra nisu dovoljne.

Foto: Pixabay.com

„Distribucija godišnje pravi gubitke od 250 miliona evra. Moramo da popravimo stvari da bi EPS bio regionalni igrač. Jer, EPS će graditi hidroelektrane na Drini, mora da bude moćan i jak, a trenutne vrednosti projekata od 600 miliona evra su jako male. Očekujem da distributivna delatnost u oba preduzeća dobije licence za rad najkasnije do aprila 2021, a da u 2021. vidimo koliko ćemo ulagati u distributivnu mrežu da bismo smanjili gubitke. I da se više ulaže u životnu sredinu, u koju je EPS do sada uložio samo 350 miliona evra“, istakla je MIhajlović.

Ona je posebno naglasila da promene u načinu poslovanja EPS ne znače otpuštanje radnika niti privatizaciju ovog preduzeća.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...