PROPAO REFERENDUM ZA UTVRĐIVANJE ODGOVORNOSTI Zbog kršenja ljudskih prava u inostranstvu švajcarskim kompanijama neće biti suđeno u matičnoj zemlji

BiznisInfrastrukturaSvetVesti

30.11.2020 12:33 Autor: Marko Miladinović 0

PROPAO REFERENDUM ZA UTVRĐIVANJE ODGOVORNOSTI Zbog kršenja ljudskih prava u inostranstvu švajcarskim kompanijama neće biti suđeno u matičnoj zemlji PROPAO REFERENDUM ZA UTVRĐIVANJE ODGOVORNOSTI Zbog kršenja ljudskih prava u inostranstvu švajcarskim kompanijama neće biti suđeno u matičnoj zemlji
Vlada Švajcarske saopštila je da je 50,7 odsto građana izašlo na referendum o pozivanju na odgovornost velikih kompanija koje posluju u inostranstvu. Međutim, obzirom... PROPAO REFERENDUM ZA UTVRĐIVANJE ODGOVORNOSTI Zbog kršenja ljudskih prava u inostranstvu švajcarskim kompanijama neće biti suđeno u matičnoj zemlji

Vlada Švajcarske saopštila je da je 50,7 odsto građana izašlo na referendum o pozivanju na odgovornost velikih kompanija koje posluju u inostranstvu. Međutim, obzirom da po ovom pitanju nije osvojena većina od ukupnog broja kantona u zemlji, slično elektorskim glasovima u američkim predsedničkim izborima, referendum je ipak proglašen neuspelim.

Javna rasprava i kampanja koje su prethodile izlasku na glasanje bile su veoma burne.

Podržavaoci ideje Inicijative za odgovorno poslovanje (Responsible Business Initiative), pokušali su da angažuju građane raznim oblicima takozvanog gerila marketinga, dok su banke i druge institucije iz snažnog finansijskog sektora, sa i te kako moćnim podružnicama u inostranstvu, plaćale skupe TV i novinske reklame, sa porukom da bi donošenje takvog zakona imalo izuzetne negativne ekonomske posledice po njih, a samim tim i na ekonomiju čitave zemlje.

Iz banke Credit Suisse, na primer, poručili su da bi sudsko ispitivanje poslovanja velikih švajcarskih kompanija zbog njihovog eventualnog nepočinstva u drugim zemljama u oblastima ljudskih prava i zaštite životne sredine, pre svega imalo za posledicu „njihovo premeštanje u druge države, uz gubitak značajnih prihoda za državu, kroz smanjenje obima oporezivanja i brisanje mnogih radnih mesta“.

Među švajcarskim kompanijama kojima je, kako pišu svetski mediji, „laknulo“ po donošenju ove odluke, ističu se Nestle, Glencore i Novartis.

Istog dana na referendumu nije izglasala ni ideja da se proizvođačima oružja u Švajcarskoj zabrani finansiranje iz javnog budžeta.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...