PRORADIO MEĐUGRADSKI PREVOZ Putnike prevozi 3.500 autobusa i oko 70 vozova

SrbijaVesti

4.5.2020 12:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

PRORADIO MEĐUGRADSKI PREVOZ Putnike prevozi 3.500 autobusa i oko 70 vozova PRORADIO MEĐUGRADSKI PREVOZ Putnike prevozi 3.500 autobusa i oko 70 vozova
Međugradski prevoz u Srbiji krenuo je u ponedeljak, a ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da će na putevima biti 3.500... PRORADIO MEĐUGRADSKI PREVOZ Putnike prevozi 3.500 autobusa i oko 70 vozova

Međugradski prevoz u Srbiji krenuo je u ponedeljak, a ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da će na putevima biti 3.500 autobusa na teritoriji cele zemlje, kao i da će za nekoliko dana međugradski saobraćaj biti u punom kapacitetu.

Počinjemo ponovo s putničkim saobraćajem, kako sa autobuskim tako i sa železničkim. Od danas, 3.500 autobusa na teritoriji Srbije prevozi građane i 73 voza od jutros prevoze putnike. Korak po korak se vraćamo u normalno stanje, uz sve mere bezbednosti koje moraju da postoje i sada, kao i u vremenu ispred nas“, rekla je Mihajlovićeva tokom obilaska pogona preduzeća „Lasta“ u Beogradu.

Inače, „Lasta“ je u ponedeljak počela rad sa svojih 650 autobusa.

Mihajlović je naglasila da se u autobuse i vozove neće moći ući bez zaštitnih maski i rukavica, da su sva mesta u autobusima obležena, gde može a gde ne može da se sedi, kao i to na koja se vrata uzlazi i izlazi. Tu će biti i ljudi koji će to kontrolisati i pomoći građanima da čuvaju sebe i druge, dodala je ona.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Kaže da je drumski saobraćaj pretrpeo ogromne gubitke koji će se do kraja godine meriti sa skoro pola milijarde evra i dodaje da pre svega misli na putnički saobraćaj.

Taj vid saobraćaja je pokazao da može da učini sve i da predstavlja važan uslov za funkcionisanje države, napomenula je Mihajlović i zahvalila zaposlenima u „Lasti“ koji su sve vreme tokom epidemije prevozili lekarsko i drugo osoblje, pacijente, kao i građane sa aerodroma.

Aviosaobraćaj počinje u dogovoru sa evropskim državama

Što se tiče avionskog saobraćaja, ministarka ističe da je Srbija spremna, kao i da bi beogradski i niški aerodrom i „Air Serbia“ već danas mogli da počnu da rade, ali da to ne zavisi samo od nas već od dogovora sa evropskim državama.

Ona dodaje da danas nema nijedne redovne aviolinije u Evropi, kao i da se očekuje da do kraja maja te stvari budu normalizovane i da granice budu otvorene i ponovo uspostavljen aviosaobraćaj.

Kako sada stoje stvari, za putovanje će biti potrebno uverenje da putnik nema virus korona ne starije od 72 sata, a dodatni uslovi biće tek dogovoreni na evropskom nivou. Ona očekuje da bi otvaranje aviosaobraćaja moglo da počne u periodu između 15. i 18. maja.

Mihajovićeva dodaje da drumski i železnički saobraćaj ne može odmah da krene u punom kapacitetu, zbog potražnje i policijskog časa. „Mi se nadamo da u narednih desetak dana, kada bude ukinuto i vanredno stanje, da će doći do poputne normalizacije putničkog saobraćaja“, rekla je ona.

Ona očekuje da će već krajem nedelje putnike prevoziti više od 100 od ukupno 260 vozova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...