Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Ko su sve žrtve hakerskih napada

Proverite da li su vaši lični podaci javno objavljeni

Hi-techLifestyleSrbijaSvetVesti

6.4.2021 21:03 Autor: Aleksandra Vasić 1

Proverite da li su vaši lični podaci javno objavljeni Proverite da li su vaši lični podaci javno objavljeni
Ukoliko mislite da ste žrtva hakera sa mreže Facebook, postoji mogućnost da proverite da li je neki od podataka o vama i objavljen u... Proverite da li su vaši lični podaci javno objavljeni

Ukoliko mislite da ste žrtva hakera sa mreže Facebook, postoji mogućnost da proverite da li je neki od podataka o vama i objavljen u javnosti. Potrebno je da odete na sajt haveibeenpwned.com, na kojem je spisak svih brojeva telefona koji su procureli, preneo je londonski Independent.

Podsetimo, pre nekoliko dana je jedan objavio telefonske brojeve i lične podatke više od 533 miliona korisnika Facebook iz 106 zemalja, uključujući više od 32 miliona zapisa o korisnicima u SAD, 11 miliona o korisnicima u Velikoj Britaniji i šest miliona o korisnicima u Indiji. Prema dostupnim podacima, haker je objavio i 162.898 zapisa o korisnicima u Srbiji, 229.099 u Sloveniji i 659.115 u Hrvatskoj.

Procurele informacije uključuju telefonski broj, Facebook identifikaciju, puno ime, lokaciju, prethodne lokacije, datum rođenja, adresu e-pošte, privatni status i biografiju, navodi američka agencija.

Kako je preneo Business Insider, upravo ti podaci bi mogli da budu od koristi prevarantima koji putem interneta kradu identitete.

Zlatko Petrović iz kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti rekao je za Biznis.rs da kompanija Facebook s jedne strane nudi svoje usluge u Srbiji, a istovremeno u njoj nema svog predstavnika, kao i da prema još uvek mladom domaćem Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, koji je u suštini evropski GDPR (General Data Protection Regulation), sve tehnološke kompanije koje prihvataju i obrađuju privatne informacije moraju da imaju imenovano lice u našoj zemlji, kao zastupnika za zaštitu podataka o ličnosti.

Tagovi
FACEBOOK

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...