domaći proizvođači zdravih namirnica na jednom mestu u novom sadu

Prvi distributivni centar organske hrane u Srbiji

AgrobiznisBiznisSvetVesti

16.9.2021 16:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Prvi distributivni centar organske hrane u Srbiji Prvi distributivni centar organske hrane u Srbiji
U Čeneju, naselju u okolini Novog Sada, nalazi se distributivni centar “Organski proizvodi na jednom mestu”. U pitanju je prvi takav centar u Srbiji,... Prvi distributivni centar organske hrane u Srbiji

U Čeneju, naselju u okolini Novog Sada, nalazi se distributivni centar “Organski proizvodi na jednom mestu”. U pitanju je prvi takav centar u Srbiji, gde će ljudi imati priliku da na jednom mestu pogledaju ponudu domaćih proizvođača organskih proizvoda. 

Realizacija ovog projekta odvija se uz podršku Grada Novog Sada,  a po ugledu na najbolje prakse u Evropi. Ideja je da lokalni organski proizvodi budu dostupni na jednom mestu. Konkretno, u ovom distributivnom centru nalaze se na desetine proizvoda koji su uzgajani u 11 različitih gazdinstava.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je prilikom obilaska ovog centra izjavio da su organski proizvođači prehrambenih proizvoda napravili svoje udruženje, te da zajedno nastupaju na sajmovima, izlažući zdravu i kvalitetnu hranu.

Vučević je naveo da je ovo nešto što nema cenu, te da oni zajedno pokušavaju da ojačaju manje poljoprivredne proizvođače. Istakao je i da obraćaju pažnju na veliki broj gazdinstava koja rade dobro i prave čitavu paletu proizvoda koji se prodaju u Novom Sadu, ali i u Vojvodini i Srbiji.

On smatra da je čitava ideja distributivnog centra fantastično osmišljena i da ne postoji takav na nekom drugom mestu u Srbiji. Svi kupci mogu da dođu proizvođačima na prag, naruče organsku hranu online ili unajmiti kurirske službe za kupovinu u ovom distributivnom centru.

Vučićević dodaje i da je Novi Sad u poslednjih 10 godina izdvojio 35 miliona dinara za podršku organskim proizvođačima, i da je samo u 2021. godini izdvojeno 5,5 miliona dinara u tu svrhu.

Poljoprivrednica iz Čeneja Nada Letić, koja se bavi organskom proizvodnjom i na čijem gazdinstvu se i nalazi distributivni centar, istakla je da će rad takvog centra pomoći širem plasmanu domaćih proizvoda.

Letić je navela da je paleta proizvoda koji se ovde mogu pronaći veoma široka jer uz sveže proizvode, ona i ostali organski proizvođači rade i na preradi. Istakla je da su poljoprivrednici koji su se ovde okupili specifični jer među njima nema sujete, već se međusobno preporučuju i rade po preporuci. Dodala je i da se u distributivnom centru nalaze proizvodi 11 proizvođača sa teritorije Novog Sada, ali da će uskoro ovde proizvode plasirati 20 gazdinstava.

Vučićević je na kraju obilaska ohrabrio okupljene proizvođače da nastave sa kreativnim idejama i da pritiskaju gradsku upravu sa zahtevima kako bi svi zajedno bili konkurentniji na tržištu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...