Istraživanja pokazala da dejstvo vakcina vremenom slabi

Posle treće, biće potrebna i četvrta doza

AnalizaLifestyleNovacU fokusuZdravlje

16.9.2021 13:41 Autor: Vladimir Jokanović

Posle treće, biće potrebna i četvrta doza Posle treće, biće potrebna i četvrta doza
Farmaceutske kuće Pfizer i Moderna saopštile su da zaštita od njihovih vakcina protiv Covid-19 vremenom može da oslabi, dok američki regulatori razmatraju da li... Posle treće, biće potrebna i četvrta doza

Farmaceutske kuće Pfizer i Moderna saopštile su da zaštita od njihovih vakcina protiv Covid-19 vremenom može da oslabi, dok američki regulatori razmatraju da li da odobre program dodatne doze vakcinacije.

Uoči ključnog sastanka savetodavnog odbora za vakcine američke Uprave za lekove (FDA), koji će biti održan u petak, Pfizer je podneo studiju u kojoj se sugeriše da efikasnost vakcine opada, „bez obzira na to o kojoj varijanti (korona virusa) je reč“, a ne zbog toga što ne deluje na delta soj virusa, prenosi FT.

Pfizer je predstavio podatke koji pokazuju kako je zaštita vakcine opala za šest meseci nakon druge doze, postajući postepeno manje efikasna u dvomesečnim intervalima. Efikasnost vakcine opadala je za oko šest odsto na svaka dva meseca posle druge doze. Tako je sa maksimalne efikasnosti od 96,2 odsto dve nedelje posle druge doze, pala na 83,7 odsto četiri meseca kasnije.

Izvor: Belgian government, Bernstein reaearch


Kompanija se takođe pozvala na zvanične podatke u Izraelu, gde je, kako se navodi, posle treće doze vakcine Pfizer/BioNTech, efikasnost zaštite od korona virusa dostigla 95 odsto. Više od tri miliona Izraelaca primilo je treću dozu vakcine od 1. avgusta kada je započeta kampanja. Oni se smatraju potpuno vakcinisanim osobama. Nakon istraživanja koja su u Izraelu pokazala da treća doza proizvodi 10 puta više antitela od druge, počelo je da se govori i o četvrtoj dozi, prenosi Times of Israel.

Ministarstvo zdravlja Izraela ranije ovog meseca objavilo je da će „zelena propusnica“, dokument koji omogućava ulazak na određene skupove i javna mesta onima koji su vakcinisani, imati rok važenja šest meseci. Mediji su ovo protumačili kao nagoveštaj da će šest meseci nakon treća doze uslediti četvrta. Imunizacija u Izraelu sprovodi se vakcinom Pfizer/BioNTech. Neke od evropskih država, kao što su Velika Britanija, Francuska i Srbija, vakcinišu građane trećom dozom.

Ranije ove nedelje, grupa uglednih američkih naučnika i dvojica odlazećih zvaničnika FDA tvrdili su da ne postoji trenutna potreba da se opštoj populaciji daju treće doze. U njihovom izveštaju objavljenom u medicinskom časopisu Lancet, zaključeno je da čak i uz pretnju od hiperinfekcije delta varijantom korona virusa „pojačane doze za opštu populaciju nisu prikladne u ovoj fazi pandemije“.

Izvor: Statista

Odvojeno, Moderna je u sredu saopštila podatke koji takođe pokazuju da zaštita koju pruža vakcina vremenom opada. Moderna navodi „povećan rizik od probojnih infekcija“ za one koji su vakcinisani prošle godine i „podržavaju potrebu za pojačivačem za održavanje visokog nivoa zaštite“.

Savetodavni odbor FDA odlučivaće u petak da li će preporučiti regulatoru da odobri pojačavajuću dozu (booster) vakcina i za koje populacije. FDA već je potpisala ugovore za isporuku dodatnih doza vakcina od Pfizera i Moderne za osobe sa slabim imunološkim sistemom. Istovremeno, Svetska zdravstvena organizacija apeluje na bogate države da ne uvode treću dozu vakcina, sve dok se u siromašnim zemljama ne poveća stopa vakcinacije prvom i drugom dozom.

Pfizer je u prvoj polovini tekuće godine ostvario prodaju vakcine u vrednosti od 11,3 milijarde dolara u prvoj polovini tekuće godine, prema navodima Guardiana. U julu je kompanija podigla svoju prognozu prodaje vakcine za 2021. godinu na 33,5 milijardi dolara. Nemački BioNTech, partner Pfizera, očekuje da će ove godine prihodovati oko 16 milijardi evra. Neto dobit kompanije porasla je u prvoj polovini 2021. godine na blizu četiri milijarde evra sa 142 miliona evra godinu dana ranije.

Izvor: European Commission

Dve kompanije planiraju da isporuče 1,8 milijardi doza vakcina u EU do decembra 2023. godine, povrh 600 miliona doza koje su prethodno naručene ove godine. SAD su do aprila naredne godine namenile 700 miliona doza za Amerikance, kao i 500 miliona doza za donacije najsiromašnijim zemljama, dok je EU pre dva dana obećala 200 miliona dodatnih doza.

Pfizer/BioNTech su povećali cene svojih vakcina od 1. avgusta. Doza Pfizera koja je koštala 15,5 dolara poskupela je na 19,5 dolara, što je povećanje od gotovo 25 odsto. Reč je o ceni po ugovoru u SAD, dok je cena iste vakcine u EU 14,76 dolara. U kratkom obrazloženju proizvođača navedeno je da se proizvod pokazao kao dobar i tražen, pa je poskupeo.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...