rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda

Pšenica uzela primat u trgovanju

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

1.4.2022 15:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Pšenica uzela primat u trgovanju Pšenica uzela primat u trgovanju
Tokom ove nedelje zabeležen je rast cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda, a ukupan promet preko Produktne berze je iznosio 4.875 tona (+57,26 odsto), čija... Pšenica uzela primat u trgovanju

Tokom ove nedelje zabeležen je rast cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda, a ukupan promet preko Produktne berze je iznosio 4.875 tona (+57,26 odsto), čija je finansijska vrednost iznosila 209,8 miliona dinara (+60,71 odsto).

Na tržištu pšenice, tokom protekle nedelje, zabeležena je povećana aktivnost robno- berzanskih učesnika. Ova žitarica je uzela apsolutni količinski primat u trgovanju sa ukupno prometovanom količinom od 4.050 tona. U zavisnosti od kvaliteta, ugovori su zaključeni u cenovnom rasponu od 35,00 do 36,00 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 35,25 din/kg bez PDV-a. U odnosu na podatak iz prethodne nedelje, zabeležen je rast cene od 2,18 odsto.

Strukturu kupaca su činili domaći prerađivači, dok izvoznici nisu bili zainteresovani za kupovinom. Do srede, kukuruz je beležio uzlazni trend. Kupoprodajni ugovori su zaključeni na cenovnom nivou od 32 do 32,80 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 32,70 din/kg bez PDV- a. U odnosu na prethodni upoređujući podatak, cena ove žitarice je poskupela za 2,92 odsto, saopšteno je iz Produktne berze.

Kukuruzom sa povišenom vlagom se trgovalo po ceni od 31,50 din/kg bez PDV-a. Bez obzira na statistički uzlazni trend, ponuda većih količina i dalje izostaje. Krajem nedelje, došlo je do smanjene aktivnosti robno-berzanskih učesnika za kupovinom ove žitarice. Zabrana izvoza znatno je uticala na pad prometa i odsustvo izvozne tražnje. Dalja dešavanja na domaćem tržištu će zavisiti isključivo od narednih odluka vlade.

Intenzivna tražnja i odsustvo ponude sojinog zrna, uticali su na pozitivna cenovna kretanja. Početkom nedelje, realizacija berzanskih ugovora se kretala od 82 do 83 din/kg bez PDV-a. U četvrtak, došlo je do smirivanja tržišta i veće ponude u odnosu na tražnju. Ponude na nižem cenovnom nivou od realizovanih nisu rezultirale zaključenjem novog berzanskog ugovora, što implicira na korekciju cene naniže. Ukoliko se osvrnemo na mart mesec prethodne dve godine, primetan je konstantan rast cene ove uljarice. Ponderisana cena za ovu nedelju iznosi 82,57 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 3,09% u odnosu na prethodni upoređujući podatak.

Osim na domaćem, ovakav cenovni trend je u potpunosti korelativan i sa dešavanjima na ino-tržištu. Trgovci su smanjivali svoje tržišne pozicije pred izveštaj USDA koji je objavljen u četvrtak.

Cene u Čikagu na početku nedelje beležile su negativne cenovne trendove usled aktivnosti fondova i u iščekivanju izveštaja USDA o namerama setve. Prema izveštaju, namere setve su samo 89,5 miliona ejkra, u odnosu na 92 miliona koje su očekivali trgovci. Takođe diplomatski napredak između Rusije i Ukrajine uticao je na ovakav trend. Krajem nedelje, cene su beležile rast.

Vremenske prilike su imale uticaj na tržišta ove nedelje, sa kišom koja se od srede očekivala u Francuskoj. FranceAgriMer-ov rejting useva pšenice u u ovoj zemlji ostaje nepromenjen na 92 odsto dobro do odlično. Za ozimi ječam i durum pšenicu, rejting useva je 88 odsto dobro do odlično.

EU izvoz pšenice do 27. marta dostigao je 19,87 miliona tona, u poređenju sa 20,48 miliona tona prošle sezone do istog datuma.

  • Ika

    1.4.2022 #1 Author

    kao i u svakoj krizi, osnovne namirnice

    Odgovori

  • GOCA BG

    1.4.2022 #3 Author

    Psenica je primat u trgovanju..

    Odgovori

  • VERA

    2.4.2022 #4 Author

    Psenica i kukuruz su uvek bile najtrazenije pa i sada su.

    Odgovori

  • NATI29

    3.4.2022 #5 Author

    Ne mozemo bez osnovnih namirnica

    Odgovori

  • MAJALG

    3.4.2022 #6 Author

    Ocekivana vest pogotovo zbog aktuelne situacije u Ukrajini, pogotovo ako znamo da 2/3 trzsita snabdevaju Rusija i Ukrajina.

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    3.4.2022 #7 Author

    Ona uvek i ima primat u trgovini bez obzira i na aktuelnu situaciju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...