Ukrajinske oblasti u sastavu Rusije

Putin potpisao sporazume o pripajanju teritorija

SvetVesti

30.9.2022 15:48 Autor: Vladimir Jokanović 8

Putin potpisao sporazume o pripajanju teritorija Putin potpisao sporazume o pripajanju teritorija
Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u Moskvi sporazum o pripajanju novih teritorija Rusiji. Reč je o četiri ukrajinske oblasti pod ruskom vojnom kotrolom,... Putin potpisao sporazume o pripajanju teritorija

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u Moskvi sporazum o pripajanju novih teritorija Rusiji. Reč je o četiri ukrajinske oblasti pod ruskom vojnom kotrolom, Donjeckoj, Luganskoj, Zaporoškoj i Hersonskoj.

Sporazum je potpisan sa liderima proruskih vlasti na pomenutim teritorijama na kojima su od 23. do 27. septembra održani referendumi o priključenju Rusiji. Prema rezultatima referenduma za pripajanje Rusiji glasalo je više od 87 odsto birača.

Moskva je 22. februara priznala oblasti Lugansk i Donjeck kao republike nezavisne od Ukrajine, a 29. septembra priznala je i nezavisnost Zaporoške i Hersonske oblasti. Za formalni ulazak ove četiri teritorije u sastav Rusije, potrebno je da ugovore ratifikuju oba doma ruskog parlamenta, prenosi Komersant.

Svetska zajednica, uključujući EU, SAD i Tursku, ne priznaje legitimnost rezulatata glasanja i ne smatra protekle izborne događaje referendumima. Prema rečima turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, referendumi na spornim teritorijama „stvaraju probleme“. Zapadne zemlje najavile su uvođenje novih sankcija protiv Rusije.

Kina je saopštila da treba poštovati suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja. „Treba se pridržavati ciljeva i principa Povelje UN, treba ozbiljno shvatiti legitimne bezbednosne brige svih zemalja i podržati sve napore da se bilo koja kriza reši mirnim putem“, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova, prenela je agencija Anadolu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je ranije da Srbija neće priznati rezultate referenduma.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...