Referendumi u ukrajinskim oblastima pod ruskom kontrolom

Ogromna većina za priključenje Rusiji, svet ne priznaje rezultate

SvetVesti

28.9.2022 13:21 Autor: Vladimir Jokanović 4

Ogromna većina za priključenje Rusiji, svet ne priznaje rezultate Ogromna većina za priključenje Rusiji, svet ne priznaje rezultate
Prema rezultatima referenduma koji su održani u Donbasu i još dve ukrajinske oblasti pod ruskom kontrolom, većina stanovnika se izjasnila za pripajanje ovih regiona... Ogromna većina za priključenje Rusiji, svet ne priznaje rezultate

Prema rezultatima referenduma koji su održani u Donbasu i još dve ukrajinske oblasti pod ruskom kontrolom, većina stanovnika se izjasnila za pripajanje ovih regiona Rusiji. Očekuje se da će se uskoro vlasti u tim oblastima obratiti ruskom predsedniku Vladimiru Putinu sa zahtevom za prisajedinjenje Rusiji.

Bivši ruski predsednik i premijer Dmitrij Medvedev ocenio je da su „rezultati jasni“. On je poželeo stanovništvu tih oblasti srećan „povratak kući u Rusiju“. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nazvao je glasanje „farsom na okupiranim teritorijama“, koja se ne može nazvati ni „imitacijom referenduma“, prenosi Reuters. Kijev je upozorio da ukoliko Moskva bude anektirala ukrajinske teritorije, onda ne bi bilo mesta za pregovore.

SAD su nazvale referendume „lažnim“ i najavile su da će u Savetu bezbednosti UN predstaviti rezoluciju kojom se pozivaju zemlje članice UN da ne priznaju bilo kakve promene u Ukrajini i da zahtevaju od Rusije da povuče svoje trupe. SAD takođe spremaju novu rundu sankcija Rusiji ako anektira ukrajinsku teritoriju, saopštio je Stejt department.

„Ruski lažni referendumi, ako budu priznati, otvoriće Pandorinu kutiju koju ne možemo zatvoriti“, rekla je ambasadorka SAD u UN Linda Tomas Grinfild (Linda Thomas-Greenfield). Britanski predstavnici u UN naveli su da bilo koji referendum uz cevi oružja, nikada ne može da bude slobodan i pošten.

Foto: Beta/AP

Ambasador Rusije pri UN, Vasilij Nebenzja rekao je da su referendumi sprovedeni transparentno i u skladu sa izbornim normama. „Ovaj proces će se nastaviti ako Kijev ne bude prepoznao svoje i strateške greške i ne počne da se rukovodi interesima svog naroda“.

Kina je saopštila da treba poštovati suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja. „Treba se pridržavati ciljeva i principa Povelje UN, treba ozbiljno shvatiti legitimne bezbednosne brige svih zemalja i podržati sve napore da se bilo koja kriza reši mirnim putem“, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi agencija Anadolu.

Referendumi su održani od 23. do 27. septembra, a prema kompletnim rezultatima glasanja podrška za prisajedinjenje Rusiji bila je ogromna. U Donjeckoj oblasti „za“ je glasalo 99,23 odsto, u Luganskoj 98,42 odsto, u Zaporoškoj 93,11 odsto i u Hersonskoj oblasti 87,05 odsto, prenosi Russia Today. Izlaznost na referendumima, kako se navodi, bila je veća od 75 procenata.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je ranije da Srbija neće priznati rezultate referenduma.

  • Jovana24

    28.9.2022 #1 Author

    Sta god bilo i kako god bilo ne moze to oni da rade kako oni hoce, to samo USA moze na njen nacin

    Odgovori

  • GOCA BG

    28.9.2022 #2 Author

    Naravno da nece da uvaze…

    Odgovori

  • kaćica

    28.9.2022 #3 Author

    Doaadno je vise polemisati o Rusiji.

    Odgovori

  • Ceca

    16.10.2022 #4 Author

    Ne razumem ,zasto ne priznaje?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...