Problem će biti povraćaj novca za nerealizovana putovanja

Putnike ne očekuju nove Covid restrikcije do kraja sezone

BiznisSrbijaTurizamVesti

20.8.2021 08:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Putnike ne očekuju nove Covid restrikcije do kraja sezone Putnike ne očekuju nove Covid restrikcije do kraja sezone
Do kraja ove turističke sezone ne treba očekivati “značajne restrikcije” zbog korona virusa za putovanja iz Srbije u inostranstvo, rekao je direktor Nacionalne asocijacije... Putnike ne očekuju nove Covid restrikcije do kraja sezone

Do kraja ove turističke sezone ne treba očekivati “značajne restrikcije” zbog korona virusa za putovanja iz Srbije u inostranstvo, rekao je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Yuta) Aleksandar Seničić.

Prema njegovim rečima, za sada postoji informacija da do 20. septembra, 1. oktobra, ne treba očekivati restrikcije, iako su pojedine zemlje, poput Kipra revidirale spiskove bezbednih zemalja i svrstale nas na crvenu listu. Ipak, to se ne očekuje u zemljama u kojima najčešće letuju državljani Srbije poput Grčke, Turske, Crne Gore, Egipta…

„Nadam se da ćemo ovu sezonu privesti kraju“, rekao je Seničić za N1 televiziju.

Upitan da li se očekuje da treća doza vakcine bude dodata na spisak uslova za ulazak u pojedine zemlje, Seničić je rekao da će se to tek videti, ali da očekuje da zemlje koje prihvate tu treću dozu odluče da je uvrste kao jednu od olakšavajućih okolnosti za ulazak u te države.

„Jasno je da Evropa i svet idu u pravcu toga da vakcinisani imaju privilegije“, rekao je Seničić i dodao da se to odnosi na prisustvo raznim kulturnim i sportskim događajima, ali i na turistička putovanja.

Problem će biti povraćaj novca za nerealizovana putovanja

Turističke agencije jedine tokom pandemije nisu dobile nikakvu finansijsku pomoć, podsetio je Seničić i ocenio da će biti teško posle dva – tri meseca rada ovog leta obezbediti novac da se živi dalje. Ako se dogode nova zatvaranja u septembru i oktobru, to može dovesti do egzistencijalnih problema za dobar broj turističkih agencija.

Kao veliki problem vidi i izdavanje zamenskih vaučera za putovanja koja nisu realizovana prošle sezone. Kako je objasnio, samo 50 odsto tih vaučera je iskorišćeno, a rok za povraćaj novca onima koji nisu iskoristili zamenska putovanja je 1. januar 2022.

Problem će biti povraćaj novca za nerealizovana putovanja u januaru 2022. godine jer je teško zaraditi za dva meseca ono što je propušteno za godinu dana, a teško je i očekivati da partneri iz inostranstva vrate taj potrošen novac.

Pojedine zemlje, poput Italije, kaže Seničić, produžile su rok za vraćanje tog novca. Stoga, kako dodaje i mi bi trebalo da pratimo dalju situaciju i uskladimo se sa Evropom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...