istraživanje dids-a

Računari čak 60 odsto korisnika interneta u Srbiji bili su bar jednom zaraženi virusom

Hi-techSrbijaVesti

11.3.2022 18:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

Računari čak 60 odsto korisnika interneta u Srbiji bili su bar jednom zaraženi virusom Računari čak 60 odsto korisnika interneta u Srbiji bili su bar jednom zaraženi virusom
Istraživanje koje je tokom januara i februara ove godine realizovala Fondacija “Registar nacionalnog internet domena Srbije” (RNIDS) u saradnji sa RATEL-om pokazalo je da... Računari čak 60 odsto korisnika interneta u Srbiji bili su bar jednom zaraženi virusom

Istraživanje koje je tokom januara i februara ove godine realizovala Fondacija “Registar nacionalnog internet domena Srbije” (RNIDS) u saradnji sa RATEL-om pokazalo je da su računari čak 60 odsto korisnika interneta u Srbiji bar jednom bili zaraženi virusom ili nekim drugim malverom.

Ovo istraživanje je imalo za cilj da pokaže koliko smo informisani o bezbednosnim rizicima prilikom korišćenja interneta, posledično, koliko nam je narušena bezbednost na internetu, ali i kako i koliko štitimo svoje podatke u online interakcijama, navodi se u saopštenju DIDS-a.

Kako se dalje sitiče i saopštenju ovo istraživanje je pokazalo da je najveći broj anketiranih upoznat sa osnovama i da poseduje informacije o bezbednosnim rizicima, međutim, značajan broj korisnika i dalje nema razvijene navike koje doprinose zaštiti.

„Tako čak 39 procenata anketiranih svojim računarima pristupa direktno, nema podešenu lozinku ili bilo koju drugu vrstu identifikacije, 72,6 odsto sugrađana starijih od 60 godina ne koristi dvostepenu proveru
identiteta, a oko 11 odsto anketiranih ne koristi antivirus softver. Pritom, gotovo 20 procenata korisnika priznaje da se bar jednom „upecalo“ na „fišing“ poruku, a njih 14 odsto tvrdi da im je u nekom trenutku hakovan nalog na nekoj od društvenih mreža“.

Tokom predstojeće konferencije DIDS (Dan internet domena Srbije), istraživanje će biće predstavljeno 16. marta, a eksperti za oblast sajber bezbednosti komentarisaće rezultate istraživanja i ponudiće savete za bezbedniji digitalni život.

U diskusiji će učestvovati Daniela Andrović, RATEL-NCERT, Dunja Majstorović, Siemens Energy Serbia i Vojislav “SupremeNexus” Perić, a istraživanje će predstaviti Slobodan Marković, savetnik za digitalne tehnologije, UNDP.

Međutim, na samoj konferenciji će se otići i korak dalje, pa će virtuelna publika pratiti demonstraciju sajber napada koja će biti realizovana tokom trajanja programa. Cilj demonstracije biće da pokaže publici koliko je zapravo lako hakerima da pristupe uređajima, pa samim tim i podacima korisnika, i da ih edukuje o načinima zaštite.

Ovogodišnji DIDS kroz predavanja i diskusije pažljivo odabranih domaćih i inostranih stručnjaka ispituje koje su to sfere poslovanja dobile nove dimenzije, forme i oblike, kako i koliko se transformisalo ono što znamo kao upotrebu interneta u poslovanju. DIDS ispituje koji su se to Novi prioriteti, kako slogan konferencije glasi, pojavili u domenu internet poslovanja.

Kao i svih prethodnih godina, publika konferenciju može da prati besplatno online, a za pristup sadržajima konferencije potrebno je obaviti registraciju na sajtu dids.rs.

  • SANJA

    11.3.2022 #1 Author

    1000 i jednom minimum
    Trauma detinjstva,plavi ekran

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.3.2022 #2 Author

    Jako smo slabo informisani…

    Odgovori

  • ZVE84

    12.3.2022 #3 Author

    Jednom?! Hahahahah…

    Odgovori

  • IVAN

    12.3.2022 #4 Author

    Skoro svaki kompjuter

    Odgovori

  • MADMAX

    12.3.2022 #5 Author

    Samo neka sikiracija, briga sa ovim virusima.

    Odgovori

  • DANIJELA

    12.3.2022 #6 Author

    Jako je puno virusa i moramo biti oprezno.

    Odgovori

  • MARIJANA

    12.3.2022 #7 Author

    Svi smo svesni toga svakakko

    Odgovori

  • MAJA

    13.3.2022 #8 Author

    Virusi mutiraju neveravotnom brzinom i tesko da nije bar jednom svaki operativni sistem bio zaražen

    Odgovori

  • BOLEK

    13.3.2022 #9 Author

    Puno je danas virusa

    Odgovori

  • LUKA

    13.3.2022 #10 Author

    E da je jednom

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    13.3.2022 #11 Author

    A telefoni?

    Odgovori

  • BOJANA

    14.3.2022 #12 Author

    Ja sam bila uverena da je procenat veći

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...