RADNA SNAGA SA BALKANA MOŽE U NEMAČKU DO 2023 Zemlja će godišnje primati čak 25.000 radnika

BiznisBolji posaoEUSrbijaVesti

28.8.2020 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

RADNA SNAGA SA BALKANA MOŽE U NEMAČKU DO 2023 Zemlja će godišnje primati čak 25.000 radnika RADNA SNAGA SA BALKANA MOŽE U NEMAČKU DO 2023 Zemlja će godišnje primati čak 25.000 radnika
Nemačka vlada usvojila je odluku o produžetku važenja pravila o useljavanju nekvalifikovane radne snage sa Zapadnog Balkana do 2023. godine. Tom odlukom omogućava se... RADNA SNAGA SA BALKANA MOŽE U NEMAČKU DO 2023 Zemlja će godišnje primati čak 25.000 radnika

Nemačka vlada usvojila je odluku o produžetku važenja pravila o useljavanju nekvalifikovane radne snage sa Zapadnog Balkana do 2023. godine.

Tom odlukom omogućava se građanima Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore da, nezavisno od formalnih kvalifikacija za zapošljavanje, doputuju u Nemačku, objavljeno je na sajtu Ministarstva za rad i socijalna pitanja Nemačke.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Novina je uvođenje kvote od 25.000 radnika sa Balkana godišnje.

„Produženje pravila o Zapadnom Balkanu za tri godine je dobro za nemačku privredu. Pojedine branše, kao što je građevinarstvo i dalje beleže ekspanziju i trebaju im radnici. Nedostatak stručnog kadra u ovim sektorima ne sme da zakoči rast“, rekao je ministar za rad Hubertus Hajl, dodajući da je dolazak kvalifikovane radne snage moguć ako je nema dovoljno u Nemačkoj ili EU.

Staro pravilo je na snazi do kraja 2020. a od stupanja na snagu 2016. pokazalo se upotrebljiv i rasprostranjen način legalne radne migracije.

Prema proceni Instituta za istraživanja tržišta rada pokazalo se da je 58 odsto radnika iz zemalja Zapadnog Balkana na nivou stručne kvalifikovane radne snage ili višem„, navodi se na sajtu Ministarstva.

Odluku o novom pravilu treba da usvoji gornji dom nemačkog parlamenta, Bundesrat 9. oktobra, a po usvajanju stupa na snagu 1. januara 2021. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...